FRYKT: Nyhetsbyrået AFP skriver at det fryktes et utbrudd fra vulkanen Cotopaxi i Ecuador etter at det de siste dagene har blitt registrert omfattende aktivitet. Foto: AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA / NTB SCANPIX
FRYKT: Nyhetsbyrået AFP skriver at det fryktes et utbrudd fra vulkanen Cotopaxi i Ecuador etter at det de siste dagene har blitt registrert omfattende aktivitet. Foto: AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA / NTB SCANPIXVis mer

Frykter stort utbrudd fra Cotopaxi, «en av verdens farligste vulkaner»

I Ecuador.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået AFP skriver at det fryktes et utbrudd fra vulkanen Cotopaxi i Ecuador etter at det de siste dagene har blitt registrert omfattende aktivitet.

Flere hundretusen mennesker kan bli berørt dersom et større utbrudd skulle komme.

Vulkanen ligger omlag fem mil fra Quito, hovedstaden i landet, og ruver nesten 6000 meter over havets overflate i Andesfjellene.

Siden 1738 har vulkanen hatt mer enn 50 utbrudd, og den er også klassifisert som «en av de høyeste vulkanene i verden».

«Farlig» Nyhetsbyrået siterer Maria del Pilar Cornejo, en minister i den ecuadorianske regjeringen, på at det de frykter mest er et utbrudd som vil smelte snøen som ligger rundt fjellets topp.

Dette vil kunne forårsake voldsom flom og en rekke jord- og leireskred i det utsatte området. Det er også en reell frykt for at disse kan feie vekk flere landsbyer som ligger i området.

De omtaler også Cotopaxi som «en av verdens farligste vulkaner», og sier at det fredag kom en stor askesky fra krateret. Flere av de tidligere nevnte landsbyene ble innhyllet i den tette asken.

Det ble også registrert flere mindre jordskjelv i området.

Gult nivå Ecuadors president Rafael Correa erklærte lørdag unntakstilstand på grunn av utbruddet fra vulkanen Cotopaxi. Flere landsbyer ble evakuert.

Correa kunngjorde unntakstilstanden i sin ukentlige tale lørdag.

- Jeg har tatt denne avgjørelsen for å sikre ressurser og møte en mulig nødsituasjon, sa presidenten.

Så langt er beredskapsnivået satt til gult, ett trinn under det høyeste, røde nivået.