Frykter stort utbrudd i Vesuv

Tre millioner innbyggere rundt Napoli-bukta frykter det verste, når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske vulkanen Vesuv kan når som helst bli rammet av et nytt utbrudd, melder Sky News.

Over 600.000 av disse menneskene bor i en seks kilometer bred «rød sone» ved selve foten av vulkanen. De holder til i 19 bysamfunn som alle kan være i akutt fare ved et nytt storutbrudd, skrev den britiske fjernsynsstasjonen på sine nettsider denne uken.

Myndighetene vil helst tynne ut bosettingen i området, slik at det blir lettere å evakuere befolkningen når det nye utbruddet kommer. Og det er et spørsmål om når og ikke hvis, sier fagfolk som har studert Vesuv på nært hold.

Overtid

- Det blir ikke i morgen, det blir ikke neste måned, og det blir kanskje ikke neste år heller. Men utbruddet kommer, Vesuv er faktisk allerede på overtid, sier direktør Giovanni Macedonio ved observatoriet som overvåker vulkanen.

Lokale og regionale myndigheter bruker både pisk og gulrot for å få folk til å flytte. Dels blir det gitt kontant støtte til etablering andre steder, dels gjør man kort prosess og river bygninger som er satt opp uten tillatelse.

Det foreløpig siste utbruddet i Vesuv inntraff i 1944. Den gang omkom 26 mennesker, de fleste av hjerteattakk, samtidig som en del frukthager og bolighus ble ødelagt av lavastrømmen fra det 1,132 meter høye fjellet.

Høyde

Dette er høyden målt ved Monte Somna, norddelen av fjellet med den halvsirkelformede resten av et forhistorisk krater. Høyden på den sørlige delen endrer seg betydelig hver gang vulkanen får et utbrudd.

Det mest kjente utbruddet i Vesuv inntraff 23. august år 79 etter Kristus og varte i tre dager. Dette utbruddet begravde de romerske byene Pompeii og Herculaneum, men mangt og mye ble liggende forholdsvis intakt under asken og lavaen.

Utgravingen av Pompeii begynte midt på 1700-tallet, og det møysommelige arbeidet er ennå ikke fullført. De utgravde og delvis restaurerte delene av byen hører i dag til Italias mest populære og besøkte turistmål.

(NTB)

<B>MOUNT VESUVIO: </B>I desember i fjor.