Frykter stort utbrudd i Vesuv

Tre millioner innbyggere rundt Napoli-bukta frykter det verste, når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den italienske vulkanen Vesuv kan når som helst bli rammet av et nytt utbrudd, melder Sky News.

Over 600.000 av disse menneskene bor i en seks kilometer bred «rød sone» ved selve foten av vulkanen. De holder til i 19 bysamfunn som alle kan være i akutt fare ved et nytt storutbrudd, skrev den britiske fjernsynsstasjonen på sine nettsider denne uken.

Myndighetene vil helst tynne ut bosettingen i området, slik at det blir lettere å evakuere befolkningen når det nye utbruddet kommer. Og det er et spørsmål om når og ikke hvis, sier fagfolk som har studert Vesuv på nært hold.

Overtid

- Det blir ikke i morgen, det blir ikke neste måned, og det blir kanskje ikke neste år heller. Men utbruddet kommer, Vesuv er faktisk allerede på overtid, sier direktør Giovanni Macedonio ved observatoriet som overvåker vulkanen.

Lokale og regionale myndigheter bruker både pisk og gulrot for å få folk til å flytte. Dels blir det gitt kontant støtte til etablering andre steder, dels gjør man kort prosess og river bygninger som er satt opp uten tillatelse.

Det foreløpig siste utbruddet i Vesuv inntraff i 1944. Den gang omkom 26 mennesker, de fleste av hjerteattakk, samtidig som en del frukthager og bolighus ble ødelagt av lavastrømmen fra det 1,132 meter høye fjellet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.