Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter storulykke i Nordsjøen

Flere uavhengige rapporter slår fast at sikkerheten på oljeinstallasjonene i Nordsjøen er i ferd med å svekkes. Konserntillitsvalgt og styremedlem i Statoil, Stein Bredal, legger skylda på selskapets ledelse. - Programmene for kostnadskutt går utover arbeidernes sikkerhet. Vi frykter en stor ulykke, tordner han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer har produksjonen på tre installasjoner blitt stengt fordi rust har angrepet vitale deler på plattformene. Statfjord B er stanset tre ganger fordi overrislingsanlegget som automatisk skal sprute ut vann under brann, har rustet så mye at dysene var gått tette. Det samme har skjedd på Yme. På Veslefrikk B ble det oppdaget alvorlige korrosjonsskader i deler av prosessanlegget. Produksjonen vil ventelig komme i gang igjen i midten av neste uke.

- Vedlikeholdsprogrammet er åpenbart blitt undervurdert. Det kan skyldes mange forhold, blant annet at antall ansatte blir stadig redusert, sier konserntillitsvalgt Stein Bredal for de YS-organiserte i Statoil.

- Bristende sikkerhet

  • I april i fjor leverte forskeren Jean-Pierre Bento en rapport om sikkerheten på Statoils produksjonsplattformer, som fastslår at selskapet har ansvaret for bristende sikkerhetskultur, sviktende egenkontroll og sviktende planlegging av arbeidsoppgaver i forbindelse med åtte farlige hendelser.

I rapporten, som er utarbeidet på oppdrag for Oljedirektoratet, skriver Bento om dårlig vedlikehold av vitale deler på plattformene. Han viser til at ventiler har hatt lekkasjer over lengre tid, og at vanskelig tilgjengelig utstyr ikke er blitt reparert.

  • En annen rapport, utarbeidet av Preventor i 1998 på oppdrag fra de norske oljeselskapene, franske Elf og Oljedirektoratet i fellesskap, anslår sikkerhetsrisikoen for den norske oljevirksomheten på norsk sokkel ti år framover i tid. Studien viser at faren for større ulykker har steget de siste åra.

Den slår også fast at faren for ukontrollerte utblåsninger i Nordsjøen vil stige i åra som kommer.

  • En tredje rapport fra mars i fjor, utarbeidet av Helge Ryggvik ved TIK-senteret i Oslo, skriver om forvitring av sikkerhetssystemene offshore. I den siste oljemeldingen, Stortingsmelding nr. 39, står det også svart på hvitt at observasjoner og vurderinger gjort av Oljedirektoratet de siste åra indikerer at det samlede risikonivået er i ferd med å øke.

Bekymret direktør

Sikkerhetsdirektør Magne Ognedal i Oljedirektoratet sier rett ut at han er mer bekymret for sikkerheten i Nordsjøen nå enn han var for bare fem år siden.

- Vi registrerer altfor mange alvorlige hendelser ute på plattformene. Nedbemanningen i selskapene har skjedd uten tilstrekkelig utredning av sikkerheten. Jeg har ikke lenger noen god magefølelse , sier han.

Til tross for disse illevarslende rapportene, velger Statoil nå å redusere vedlikeholdsprogrammene på produksjonsplattformene. I sommer er det siste gang selskapet gjennomfører årlige revisjonsstanser. Heretter skal det bare gjøres annet hvert år. Selskapet har øyeblikkelig behov for 200 fagfolk, og skal snart overta Visund- og Snorre-plattformene og starte utbygging av Kvitebjørn. Samtidig er selskapet enda en gang i ferd med å redusere bemanningen. I september starter en nedbemanning på 700 til 800 personer.

Konserntillitsvalgt og styremedlem Stein Bredal sier at han har måttet reservere seg fra en protokoll med konsernsjef Olav Fjell der de tillitsvalgte nektes å kommentere offentlig den usikkerhet de føler rundt omstillingsprosessen.

Nekter taushet

- Vi har nå fått mange rapporter og uttalelser fra faglig hold om at sikkerheten i Nordsjøen blir dårligere. For oss ansatte kan det virke som om disse alarmene ikke når fram til Olav Fjell. Derfor er det viktig for oss å få gjort dette kjent. Jeg har også i styremøter gjort det klinkende klart for alle til stede at ansvaret ligger på styret og konsernledelsen i selskapet dersom en alvorlig ulykke rammer oss, sier Bredal til Dagbladet.

USIKKERT: Dårlig sikkerhet på oljeinnstallasjonene i Nordsjøen skaper bekymring.