Frykter strøm av flyktninger

Italia tror de kan få mykt stempel etter at «Cap Anamur» fikk legge til land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Italia ser svært alvorlig på affæren rundt flyktningskipet «Cap Anamur», sier justisminister Roberto Castelli. Han frykter at en strøm av lignende skip skal sette kurs for italienske farvann.

Regjeringen er redd omverdenen skal få inntrykk av at Italia er Europas svake punkt og ikke kan holde oppsyn med sine egne kyster og andre grenselinjer. Derfor må det statueres et eksempel, framholder han overfor det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Ved siden av skipssjef Elias Bierdel er også førstestyrmann Stefan Schmidt om bord i «Cap Anamur» anholdt av italiensk politi, meldte ANSA mandag kveld. Tirsdag morgen var det ingen avklaring i situasjonen rundt skipet, som ligger i havn i Porto Empedocle på Sicilia.

En gruppe på 37 overlevende etter afrikansk skipsforlis fikk mandag gå i land i Porto Empedocle. De fortalte at de fleste av dem kom fra Ghana og Nigeria, og ikke fra Sudan slik det opprinnelig ble antatt.

Etter legesjekk ble de 37, som virket synlig medtatt, delt i grupper og sendt med busser til ulike flyktningmottak på Sicilia. Disse mottakene huser fra før av hundrevis av ulovlige innvandrere som er kommet til øya utenfor sørvestspissen av det italienske fastlandet.

Ifølge nettstedet til rederiet som eier «Cap Anamur» ble afrikanerne reddet fra en gummibåt som drev i havet utenfor kysten av Nord-Afrika. Italienske myndigheter nektet til å begynne med å la skipet gå til havn.

Italienerne mente kapteinen i stedet burde sette kurs for Malta. «Cap Anamur» befant seg nemlig nærmere Malta enn Sicilia de afrikanerne ble plukket opp, og ifølge myndighetene i Roma burde skipet derfor ha gått til Valetta.

Den tyske regjering nekter på sin side å ta noe ansvar for flyktningene. Selv om «Cap Anamur» er registrert i Tyskland, kan skipet ikke betraktes som tysk territorium, og saken angår derfor ikke regjeringen i Berlin, ble det framholdt mandag.

Ifølge tyske medier har flyktningene selv ikke i særlig grad bidratt til noen løsning av problemene. De har nektet å opplyse hvor de kommer fra eller å samarbeide med italiensk politi på annet vis, het det i meldingene fra Tyskland.

(NTB)

<B>OMSTRIDT LAST: En italiensk politimann holder vakt mens de afrikanske flyktningene om bord i det tyske skipet «Cap Anamur» forbereder seg på å gå i land i Porto Empedocle på Sicilia. Italienske myndigheter har arrestert og avhørt både kapteinen og førstestyrmannen på «Cap Anamur».