TYRKIA INVADERER SYRIA:

Frykter strøm av IS-krigere til Europa

11 000 IS-krigere holdes fanget av de kurdiske myndighetene som nå angripes av tyrkiske styrker i Nord-Syria.

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Tyrkias president Erdogan sier at 109 «terrorister» er drept siden Tyrkia startet militæraksjonen mot de Syriske områdene i går kveld.

(Dagbladet): Den tyrkiske offensiven har allerede satt en effektiv stopper for den amerikanske innsatsen mot IS i Syria, bekrefter amerikanske forsvarstopper til CNN.

11-12 000 IS-krigere holdes fanget i provisoriske fengsler, flere av dem inne i den 30 kilometer brede buffersonen der Tyrkia ønsker å ta kontroll.

De amerikanske forsvarskildene sier til CNN at sikkerheten rundt disse fengslene er en «alvorlig bekymring» når kurdiske styrker nå må prioritere å dra til frontlinjen for å møte den tyrkiske offensiven.

Da president Donald Trump i går ble spurt om faren for at farlige IS-soldater kunne flykte, svarte han:

- Vel, de kommer antakelig til å flykte til Europa, det er dit de vil.

Han hevdet samtidig at mange av de farligste fangene var blitt flyttet ut av områdene som vil rammes av den tyrkiske militæraksjonen.

- Må nedprioritere vakthold

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole, følger situasjonen i Nord-Syria tett.

- Det som er klart er at kurderne vil måtte prioritere ned vakthold på disse stedene når de nå angripes. Det skaper en mulighet for fangeopprør, flukt og frigjøringsoperasjoner fra IS, sier Slensvik.

Han påpeker at også Tyrkia har en interesse i at IS-krigere som holdes fanget forblir fengslet.

- Alle - både Tyrkia, USA og kurderne selv - har en interesse i at IS-krigerne forblir fengslet, sier han.

- Disse fangene vil nok bli brukt som forhandlingskort fra kurdernes side. Det er mange mulige scenarioer her, sier han.

Selv om noen fanger skulle slippe fri som indirekte følge av den tyrkiske militæraksjonen, er det ikke gitt at disse skulle ønske, eller klare, å komme seg til Europa.

- Å ta seg til Europa nå, for eksempel via flyktningstrømmer, har vist seg vanskeligere enn tidligere. Etterretningsorganisasjonene følger nøye med, sier Slensvik.

RULLER INN: Tyrkisk-støttede syriske styrker ruller inn i grensebyen Tell Abyad tidligere i dag. Foto: BULENT KILIC / AFP
RULLER INN: Tyrkisk-støttede syriske styrker ruller inn i grensebyen Tell Abyad tidligere i dag. Foto: BULENT KILIC / AFP Vis mer

30 kilometers sikkerhetssone

Tyrkia rykket inn i nordøstlige Syria i går kveld, først med luftstyrker og artilleri.

Operasjonen skal presse kurdiske styrker, som har hatt kontroll i området etter at de bidro i en alliert operasjon mot IS, vekk fra den Tyrkiske grensen.

Tyrkia sier at de vil bruke området blant annet til å tilbakeføre noen av de to millioner syriske flyktningene som befinner seg i Tyrkia.

Tyrkia har foreslått en 30 kilometer bred sikkerhetssone mot den tyrkiske grensen i området som nå er kontrollert av kurdiske styrker.

- Vårt mål er å ødelegge terrorkorridoren som forsøkes etablert langs vår sørlige grense, og å bringe fred til regionen, skriver Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på Twitter.

SKUDD I MØRKET: Skjermdump fra videoklipp som viser den Tyrkiske offensiven i Syria. Kilde: Det tyrkiske forsvarsdepartementet.
SKUDD I MØRKET: Skjermdump fra videoklipp som viser den Tyrkiske offensiven i Syria. Kilde: Det tyrkiske forsvarsdepartementet. Vis mer

- IS-fengsel rammet

Det tyrkiske forsvarsdepartementet sa tidligere i dag at offensiven så langt hadde rammet 181 mål inne i Syria. Byene Tell Abyad og grensebyen Ras-al-Ain er blant byene som er rammet.

Ifølge de kurdiskkontrollerte styrkene i Syria er åtte personer drept i offensiven så langt, tre militære og fem sivile.

Den kurdiske administrasjonen i nordøstlige Syria har satt i gang en tre dagers «generell mobilisering» av sivile for å forsvare regionen mot den tyrkiske offensiven.

Ifølge de kurdiskdominerte syriske demokratiske styrkene ble et fengsel for IS-fanger rammet av de tyrkiske luftangrepene i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer