Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Frykter stygg coronadom

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier til Dagbladet at han tror at kommunene vil følge retningslinjene i den nasjonale veilederen. Dersom det ikke skjer, frykter han at ettertida vil dømme oss stygt.

TRUER: Ole Erik Almlid i NHO truer med å be regjeringen om å ta den nye coroaloven i bruk hvis ikke kommunene retter seg etter de nasjonale veiledningene. Video: Regjeringen Vis mer

Søndag understreket helseminister Bent Høie at regjeringen fraråder kommuner å innføre egne regler om karantene eller restriksjoner.

Flere Nordland-ordførere som Dagbladet snakket med er positive til den nasjonale veilederen, men ønsker å videreføre karantene for reisende fra Sør-Norge.

NHO-direktør Ole Erik Almlid tror at kommunene vil slutte seg til de nye retningslinjene, men dersom det ikke skjer, truer han med å henstille regjeringen om å ta i bruk coronaloven.

- Nå har vi fått på plass en veileder for hvilke nasjonale smitteverntiltak som gjelder. Jeg tror at dette kommer til å fungere, men dersom det ikke gjør det, så kommer vi til å henstille regjeringen om å gå til Stortinget og be dem benytte coronaloven, sier Almlid til Dagbladet.

- Hva er det som står på spill?

- Det er arbeidsplasser og virksomheter rundt omkring i hele landet. Dersom vi gjør ting som fører til at vi taper enda flere arbeidsplasser, så tror jeg at ettertida kommer til å dømme oss stygt.

FULL FORVIRRING: Pressekonferansen kl 14 søndag ble aldri avholdt, dramatikk i kulissene førte til utsettelse. Video: Dagbladet TV Vis mer

Veilederen

I veilederen får kommunene klar beskjed om å unngå tiltak som rammer person- og varetransport eller produksjon i virksomheter innen vedlikehold, forsyningslinjer, reparasjon eller spesialiserte tjenester.

Det foreligger også retningslinjer for hvordan kommunale tiltak skal unngå å ramme personer som krysser kommunegrensen i forbindelse med pendling til arbeidssted. I tillegg veiledes kommunene til å ta hensyn til personer som innehar samfunnskritiske roller.

Søndag kveld har Dagbladet snakket med seks ordførere i Nordland. Narvik-ordfører Rune Edvardsen, Lødingen-ordfører Hugo Jacobsen, Vestvågøy-ordfører Remi Solberg, Rana-ordfører Geir Waage, Alstahaug-ordfører Peter Talseth og Bodø-ordfører Ida Pinnerød er positive til den nasjonale veilederen, og oppfatter at den ikke vil føre til store endringer for dem.

- Veldig mye av det som går fram av den nasjonale veilederen, har vi allerede tatt høyde for. Samtidig forstår vi NHO og er enige i at vi må gjøre det vi kan for å holde hjulene i gang, sier Edvardsen til Dagbladet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

«Søringkarantene»

Men fem av seks ordførere understreker at de inntil videre vil opprettholde karantenebestemmelsene for reisende til Nord-Norge fra Sør-Norge.

- Selv om vi ser at regjeringen ikke ønsker det, så vil vi opprettholde karantenebestemmelsene for personer som reiser til Nord-Norge fra Sør-Norge. Med tanke på situasjonen omkring helsevesenet vårt og smittesituasjonen, så synes jeg det vedtaket står seg godt i vår region, sier Remi Solberg til Dagbladet.

- Har bestemmelsene forhindret smitte?

- Ja, det er helt åpenbart. Vi har hatt ett konkret tilfelle i Vesterålen hvor en person som hadde reist fra Sør-Norge ble satt i karantene. I løpet av karantenetida fikk vedkommende symptomer, og ble seinere påvist smitte.

Bodø-ordfører Ida Pinnerød sier til Dagbladet at de vil avvente beslutningen om hvorvidt de ønsker å videreføre karantene for reisende fra Sør-Norge.

- Det er en dialog som vi har gående med smittevernoverlegen, som jeg vil lytte nøye til, sier Pinnerød og forteller at forskriftene deres gjelder til tirsdag.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

Kommunene bestemmer selv

Styreleder i Kommunenes sentralforbund (KS), Bjørn Arild Gram, sier til Dagbladet at veilederen ikke er et rettslig bindende dokument og at kommunenes myndighet ligger fast.

- Kommunene kan fortsatt ha kommunale eller regionale bestemmelser. Og veilederen skal hjelpe til med å framheve hvilke hensyn kommunene må ta når de vedtar lokale bestemmelser.

Gram forstår NHOs bekymring.

- Kommunene er også bekymret for hva som skjer med næringslivet, og det er lett å ha forståelse for NHOs bekymringer. Samtidig må dette veies opp mot de konkrete smittevernhensynene kommunene skal ta.

STRUKTURERTE: Michelle Obama forteller Ellen Degeneres om hva hun og familien gjør mens de er i karantene. Video: Ellen Degeneres / Instagram Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fornøyd næringsminister

Næringsminister Iselin Nybø forteller til Dagbladet at hun forventer at veilederen vil ha effekt, og at hun oppfatter at alle har et felles mål om å holde smitten nede og hjulene i gang.

- Jeg forstår at NHO, på vegne av alle bedriftene, er utålmodige med å se at dette fungerer. For det er 300 000 nordmenn som står uten jobb, og som ønsker å ha en jobb å gå tilbake til, sier næringsministeren til Dagbladet.

- Vet dere hvor mange bedrifter disse bestemmelsene har rammet?

- Vi vet at det har vært stor frustrasjon i næringslivet. Både jeg og NHO har sett flere eksempler på at virksomheter møter disse utfordringene.

- Forstår dere at kommunene ønsker å opprettholde kommunale bestemmelser av hensyn til smittevernet?

- Vi forstå veldig godt at de er nervøse og bekymret, og gjør alt de kan for å beskytte lokalsamfunnet. Samtidig er det ikke en eneste ordfører der ute som ikke ønsker at næringslivet i kommunen skal overleve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!