Frykter supersnegle

Her er sneglen som kan bli alle hageeieres skrekk: Den er en krysning av brun- og svartsnegle, og forskere frykter den kan bli eklere enn begge to til sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/BERGEN (Dagbladet): -  Det er for tidlig å si om denne hybridsneglen har en bedre overlevelsesevne enn vanlige snegler. Scenarioet er likevel helt reelt. Teoretisk sett kan det godt tenkes at krysningen vil plukke opp de beste overlevelsesgenene fra begge sneglesortene. Vi trenger mer tid til å se hvordan seleksjonen foregår, sier forsker Torstein Solhøy ved Universitetet i Bergen.

De kullsvarte sneglene og den brune iberiaskogsneglen er kjente, om ikke kjære for nordmenn flest.De siste åra har det imidlertid dukket opp krysninger av disse. Hybridsneglene varierer i farge i spekteret mellom svart og brunt, og har en oransje søm på krypsålen.

Frykter krysning

Institutt for biologi ved UiB undersøker den nye skapningen sammen med Planteforsk og Universitetet i Göteborg. Med jevne mellomrom drar førsteamanuensis Torstein Solhøy ut til Åsane for å studere dyrene i deres naturlige miljø. Prosjektet vil gå i flere år til, for å studere utviklingen over tid.

Den brune iberiasneglen er kjent for sin morderiske glupskhet og raske reproduksjon, den hjemlige svarte har høy toleranse for det kalde klimaet her nord. Frykten er at krysningen av de to skal utvikle seg til å bli morgendagens supersnegler.

I mellomtida fortviler mange over snegleinvasjon i både hager og åkrer denne sommeren.

-  Det er stor geografisk variasjon på hvor det er mye snegler i år. Det virker som om Vestlandet er plaget på grunn av en kald og våt vår. Jeg får mye klager fra Stord og Møre, mens Østlandet tydeligvis ikke er så hardt rammet, sier Solhøy.

For dem som vil sneglene til livs, anbefaler han intensiv innsamling av snegler morgen og kveld i en toukersperiode. Kast dem opp i ei bøtte, hell kokende vann over og grav dem ned i et hull. Eventuelt kan du la dem sovne inn i fryseren, og så grave dem ned.

Nytt middel

Mandag ga Mattilsynet tillatelse til en ny snegledreper, som heter Nemaslug. Dette er en type rundorm, som fungerer som parasitter på snegler. Solhøy er ikke sikker på hvor godt det virker.

-  Det har vist seg veldig effektivt på åkersnegler, men resultatene på brunsnegler har vært mer variable. Det vil også være et spørsmål om hvor dyrt det blir, sier forskeren.