Frykter superugress etter genkluss

Amerikanske forskere frykter nå at arveegenskaper fra genmanipulerte planter kan gå over i ville vekster og skape superugress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når gener blir satt inn i nye planter ved hjelp av genteknologi er det slett ikke alltid at de holder seg der. Nå vil forskere i Idaho og Oregon bruke mer enn 900 000 dollar over fire år for å prøve å finne måter for å hindre at genene rømmer fra genmanipulerte planter, skriver nyhetsbrevet Gennytt.

Forskerne har funnet ut at hvete kan krysse seg med geitegress. Amerikanske bønder taper

anslagsvis 45 millioner kroner årlig på ugresset. Forskerne frykter at hvis genmanipulert hvete komemr på markedet så kan kan geitegresset få helt nye og uventede krefter.

Grunnen til at ugresset så lett kan krysse seg med hvete er at de har felles forfedre og dermed har mange felles arveanlegg. Den arvemessige likheten gjør at sprøytemidler som er laget for å drepe geitegress også vil drepe hveten. Derfor har flere selskaper vært interessert i å lage en genmanipulert hvete som tåler sprøytemidler, men som dreper geitegress.

Problemet for genforskerne er at det nye genet kan flykte over til ugresset gjennom kryssing. Forskerne ved Idaho og Oregon skal forske på om det finnes måter å få genet til å holde seg i ro på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer