Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter svak cyber-sikkerhet og peker på Høyre

- Ap har dårlig samvittighet for at de ikke gjorde mer mens de kunne, kontrer Høyres Anders Werp.

CYBER-SIKKER:Justiskomiteens leder Hadia Tajik mener regjeringspartiene ikke leverer en bred nok strategi for cyber-sikkerhet, og frykter konsekvensene. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
CYBER-SIKKER:Justiskomiteens leder Hadia Tajik mener regjeringspartiene ikke leverer en bred nok strategi for cyber-sikkerhet, og frykter konsekvensene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For drøyt tre uker siden tok justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap), til orde for en nasjonal, sektorovergripende strategi for cyber-sikkerhet.

I morgen fremmes forslaget i Stortinget under komiteens budsjettdebatt.

- Det finnes ingen rasjonelle grunner til at Høyre skal stemme mot, sier Tajik til Dagbladet.

Likevel:

- Ingenting tilsier at regjeringen er i gang med en slik strategi.

- Særlig Anders Werp i komiteen har vært opptatt av dette. Dersom de stemmer ned vårt forslag, vil det være både overraskende og skuffende, sier hun.  

- Svakt Det finnes en teoretisk mulighet for at regjeringspartiene gir sin støtte til Ap-forslaget, men i justiskomiteens arbeid med budsjettet har det ifølge Tajik ikke kommet noen signaler om et slikt bifall.

- Bare Senterpartiet har sagt at de vil stemme for. Det er behov for en slik strategi, vi har det ikke i dag. Cyber-området trenger mer trøkkk og samordning.

Regjeringen har imidlertid satt ned et digitalt sårbarhetsutvalg som skal kartlegge samfunnets digitale sårbarhet, og foreslå konkrete tiltak for å styrke beredskapen og redusere sårbarheten.

I tillegg heter det i Sundvolden-erklæringen at regjeringen vil:

• definere myndighetenes ansvar for sikkerheten i kritisk, digital infrastruktur. Ansvaret samles i ett departement. Styrke beredskapen for cyberkriminalitet og cyberangrep.
• styrke Forsvarets evne til cyberoperasjoner og koble Cyberforsvaret inn i sivil cybersikkerhet hvor dette er hensiktsmessig.

- Regjeringen virker å ha en klar strategi for arbeidet med cybersikkerhet, Tajik?

- Svakheten med det som står i regjeringsplattformen er at tiltakene ikke er sektorovergripende. Det er ingen klar og felles nasjonal forankring i det arbeidet. Det trenger vi, sier hun.

Voksende trusselbilde - I juni 2012, da dere satt med makta, foreslo Høyre at den rødgrønne regjeringa skulle legge fram en nasjonal strategi for informasjons- og cyber-sikkerhet. Da stemte dere mot, nå er dere for. Hvordan henger det sammen?

- Det var da satt i gang et arbeid på feltet, men vi hadde ikke kommet langt nok med det til å legge fram en strategi. Det var for tidlig å gå inn for dette da.

- Hvordan tolker du da at Høyre var klar for dette i 2012, men trolig stemmer nei nå?

- Det underbygger behovet for en slik strategi. Og det er naturlig at de leverer på en forventning de selv har skapt, og på et område som trenger mer oppmerksomhet, sier Tajik.

Konsekvensene av ikke å gå inn for en nasjonal strategi på dette feltet, vil ifølge Ap-representanten være et fragmentert og  svakt arbeid på cyber-sikkerhetsområdet.

- Eksperter på feltet påpeker at dette er et område der trusselbildet vokser. Da er det særlig viktig å gi det den politiske oppmerksomheten det fortjener.

- Spill for galleriet Nestleder Anders Werp (H) i justiskomiteen blir relativt overrasket, og kanskje litt skuffet, da han får høre om Tajiks utspill.

- Dette er bare spill for galleriet, ikke noe annet. Vi har startet arbeidet med en overordnet sikkerhetsstrategi på dette feltet, og det startet med at vi satt ned det digitale sårbarhetsutvalget. Det er både det korte og det lange svaret. Om Ap vil lage et poeng ut av at merkelappen ikke er identisk med det de nå løfter fram, så er det bare et utrykk for dårlig samvittighet for at de ikke gjorde mer mens de kunne, sier Werp til Dagbladet.

Han sier at utvalgsarbeidet og punktene fra regjeringsplattformen er en videreføring av forslaget de kom med i 2012.

- Og desto mer vi har jobbet med dette, desto større er forundringen over at det ikke var gjort mer fra før av.

- Hovedpoenget er å samle kompetansemiljøene i Norge, både private og offentlige, id et jeg vil beskrive som en totalforsvarstilnærming. På cyber-feltet er det uhyre kompliserte sammenhenger, og skal vi som liten nasjon håndtere dette på en måte sikrer norske interesser, må vi samle offentlig og privat, militært og sivilt, sier han.

Werps neste poeng er at dette nettopp er sektorovergripende, og kommer til å dekke alle nødvendige aspekter av feltet.

- Det er viktig for meg å fastslå at dette er et gedigent løft sammenlignet med hva de rødgrønne fikk til i løpet av åtte år. Vi er i gang med de første skrittene på veien mot det vi etterlyste i opposisjon, og skal iverksette i posisjon.

Cyber-usikkerhet Gjennom Dagbladet-serien «Null Ctrl» ble det avdekket hvordan sviktende datasikkerhet rammer oss hjemme, på jobb og i det offentlige rom.
 
Det er snakk om webkameraer hvem som helst kan inn på, databaser, servere og andre enheter med sensitiv informasjon. Ikke minst er det snakk om industrielle styringssystemer hvor uvedkommendes adgang kan medføre fare for liv og helse.

Dagbladet varslet Nasjonal sikkerhetsmyndighet, eiere og/eller nettleverandører om cirka 2500 IP-adresser med mulig kritisk innhold.

FEIL MERKELAPP? - Dette er bare spill for galleriet, ikke noe annet. Vi har startet arbeidet med en overordnet sikkerhetsstrategi, sier nestleder i Justiskomiteen, Anders B. Werp, som mener regjeringens arbeid bare har en annen merkelapp enn Ap-forslaget.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FEIL MERKELAPP? - Dette er bare spill for galleriet, ikke noe annet. Vi har startet arbeidet med en overordnet sikkerhetsstrategi, sier nestleder i Justiskomiteen, Anders B. Werp, som mener regjeringens arbeid bare har en annen merkelapp enn Ap-forslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer