Frykter svensk DnB-bud

Kreditkassen frykter nå at svenske Handelsbanken legger inn et bud på DnB fordi det kan ødelegge politikernes vilje til å la Kreditkassen gå ut av landet. Men Handelsbanken er heller ikke ønsket som eier av Kreditkassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart at et bud fra Handelsbanken på DnB kan vanskeliggjøre den politiske prosessen for oss, sier Harald Arnkværn, styreformann i Kreditkassen på telefon fra London i går kveld.

I mange politiske kretser, ikke minst i Arbeiderpartiet, vil selv et salg av Kreditkassen alene være vanskelig å svelge. Med et bud også på DnB kan det ende med at ingen av dem får gå til utenlandske konkurrenter.

Som Dagbladet skrev torsdag ønsker svenske Handelsbanken å høyne MeritaNordbankens bud på Kreditkassen. I Dagens Næringsliv i går gikk konsernsjef Arne Mårtensson enda lenger, og sa at dersom Stortinget er villig til å selge ut statens aksjer i DnB og Kreditkassen, vil han by på så vel Kreditkassen som DnB.

- Sier Stortinget ja til den ene banken, regner vi med at de også sier ja til den andre, sier Gustaf Elmstedt, ansvarlig for investor relations i Handelsbanken.

Irritasjon

I Kreditkassen var det i går åpenbar irritasjon over Mårtenssons utspill. Men også frykt.

Både de ansattes representanter, ledelsen og styret i Kreditkassen har tidligere gitt uttrykk for at de foretrekker at Kreditkassen selges til finsk/svenske MeritaNordbanken fordi den skal bli en nordisk bank med fire bein. Med Kreditkassen på laget gjenstår bare en dansk bank før målsetningen er fullført. På Arnkværns ønskeliste står deretter svenske SEB, og først på tredje plass kommer Handelsbanken.

- Det fastholder jeg, sier Arnkværn, og gir syrlig uttrykk for at han ikke har sans for at Handelsbanken varsler om oppkjøpsplaner gjennom avisene:

- Det er vanskelig å kommentere utspill som fremmes gjennom avisene og ikke direkte overfor oss. Det er klart at Kreditkassens styre seriøst vil vurdere ethvert konkret tilbud før vi gir en anbefaling. I en slik vurdering vil pris være en viktig faktor, men også bankens framtid, sier Arnkværn.

I forkjøpet

Etter det Dagbladet forstår vurderer Kreditkassens styre å komme med en anbefaling av MeritaNordbankens bud før det kommer inn bud fra andre. Slik kan styret tydelig signalisere at det er MeritaNordbanken de ønsker seg som eiere.