Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter Sverige er tomme for snus innen en måned

Endringer i merkingen av snus.

BRANSJEBRÅK: Snusprodusentene frykter det kan bli tomt for snus i svenske butikkhyller som følge av nye direktiver.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
BRANSJEBRÅK: Snusprodusentene frykter det kan bli tomt for snus i svenske butikkhyller som følge av nye direktiver. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tobakksprodusenter og fabrikanter i Sverige er i ettermiddag i harnisk etter at folkehelsemyndighetene har lagt fram nye retningslinjer for snusforpakninger.

Ifølge Aftonbladet klubbet den svenske parlamentet gjennom den nye tobakkslovgivningen - som er tilpasset EUs tobakksdirektiv tidligere denne måneden. I dag ble detaljene i lovendringen lagt fram, og tobakksprodusentene slår alarm.

Innen 20. mai, om drøye tre uker, må nemlig fabrikantene etterkomme den nye loven, og det medfører endringer.

Forpakninger I likhet med her til lands, må det også i Sverige være helseadvarsler på snusforpakningene.

Tidligere har det holdt å ha en slik advarsel på undersiden av boksen i Sverige, men den nye loven krever blant annet at denne teksten også må stå på siden av snusboksen, skriver Expressen.

Teksten er liknende den som allerede finnes på sigarettpakker i Sverige og i Norge. Fabrikantene får heller ikke opplyse om hvor mye nikotin snusen inneholder.

Først i går fikk snusprodusentene beskjed. Innen 20. mai må forpakningene være oppdatert. Bokser med gammel merking som er på lager i butikk 20. mai, får selges et år. Det hjelper imidlertid lite for produsentene og forbrukerne, skal vi tro svenskene. Hele fem millioner bokser blir produsert hver eneste uke.

- En umulighet Verdens største snusprodusent, Swedish Match, er i harnisk over endringene.

- Jeg har aldri vært med på liknende tilfeller der en næring tvinges til omstilling på tre uker. Det blir en umulighet å gjennomføre omstillingen på denne tida når det gjelder markeringen av forpakninger, sier kommunikasjonssjef i selskapet, Patrik Hildingsson, til avisa.

- For bransjen kommer det til å bety at dette må selges ulovlig, eller at det ikke er snus i butikken, sier han.

Også andre svenske snusprodusenter, sier de kommer til å slite.

Produsenten Gotlandssnus er en av de minste i bransjen og lager omtrent 100 000 bokser i uka.

- Vi har ikke tid til dette overhodet. Dette er uholdbart og helt umulig. Jeg skjønner ikke hvordan de tenker, sier Henrik Jakobsson hos produsenten til Expressen.

Han understreker at det å få på plass advarslene blir vanskeligere enn det hører ut. Nye etiketter må designes, bestilles hos trykkeri, leveres samtidig som maskiner må stilles om.

Produsentene frykter dermed det blir tomt for snus når lovendringene trer i kraft.

- Gikk fort Enhetssjef i Folkehelseinstituttet, Josefin Jonsson, sier til Expressen at det er regjeringen og parlamentets skyld at dette ble sendt til produsentene på et såpass seint tidspunkt.

- For at vi skal iverksette, må vi ha en avgjørelse fra riksdag og regjering, og det fikk i først i midten av april. Da fikk vi muligheten til å sette i verk forskrifter som det her, og det har vi gjort, sier hun.

Hele Norges coronakart