GRÅTER: Området er hardt rammet av flom. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
GRÅTER: Området er hardt rammet av flom. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIXVis mer

Frykter sykdomsutbrudd i flomrammede Pakistan

Minst 900 døde i Pakistans verste flom i manns minne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tallet på omkomne i Pakistans verste flom i manns minne har steget til 900. Flomvannet fører med seg frykt for smitte og sykdomsutbrudd.

Flere tusen hjem og store landbruksområder er ødelagt, og det hardest rammede området er den fattige nordpakistanske provinsen Khyber-Pakhtunkhwa.

- Flommen har ødelagt mais- og risavlinger i byen Nowshera, sa informasjonsminister Mian Iftikhar Hussain i Khyber-Pakhtunkhwa søndag.

- Vi mottar også bekreftelser på meldinger om utbrudd av kolera i noen områder i Swat.

Ifølge FN er i alt en million innbyggere berørt av flom og oversvømmelser i et land som allerede lider under opprørsangrep og fattigdom.

Dødstallet stiger Tallet på omkomne i flommen passerte søndag 900, og det er fryktet at tallet vil stige ytterligere.

- Dette er den verste flommen i provinsen i landets historie, sier Hussain.

Flere steder klamrer folk seg fast til hustak og vrakrester mens de venter på hjelp. Folk bærer det de kan få med seg av eiendelene sine, og vader gjennom dypt vann for å komme seg i sikkerhet.

Flyktninger bor på overbefolkede skoler, der de mangler mat og rent vann.

Mistet levebrødet Flomrammede strømmer til byen Peshawar, mange av dem uten penger etter å ha mistet levebrødet.

- Huset mitt er borte under vannet, og jeg rømte med bare noen få eiendeler, sier Razia Bibi (48), som flyktet fra vannmassene med familien.

I nabolandet Afghanistan har minst 65 personer mistet livet og over 1.000 familier er berørt.

Søndag ble hovedfartsåren mellom Nord- og Sør-Pakistan delvis gjenåpnet etter at den har vært stengt i flere dager på grunn av oversvømmelser og ødelagte bruer, melder BBC.

Meldinger om at vannstanden noen steder sank søndag, skapte nytt håp, men det meldes også at det trolig kommer mer regn som også vil ramme lenger sør i Pakistan.

(NTB)

HÅPLØST: Soldater prøver å hjelpe folk med å flykte fra flommen i Nowshera i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Mange har mistet både hjem og levebrød i flommen. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX
HÅPLØST: Soldater prøver å hjelpe folk med å flykte fra flommen i Nowshera i Khyber-Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan. Mange har mistet både hjem og levebrød i flommen. Foto: REUTERS / Adrees Latif / SCANPIX Vis mer