JORDSKJELVRAMMET: Nepal ble for en uke siden rammet av et alvorlig jordskjelv. Bildet er tatt i hovedgata i byen Sako. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JORDSKJELVRAMMET: Nepal ble for en uke siden rammet av et alvorlig jordskjelv. Bildet er tatt i hovedgata i byen Sako. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Frykter sykdomsutbrudd i Nepal

Hjelpeorganisasjoner jobber på spreng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens nepaleserne jobber med å stable landet på beina igjen, trues landet nå av smittsomme sykdommer som diaré, skriver Politiken.

Verdens helseorganisasjon (WHO) jobber på spreng for å forhindre sykdomsutbrudd.

Frykter for vannet - Etter et jordskjelv av denne størrelsen, er vannforsyningene ofte skadde og forurensete, noe som øker risikoen for at folk som drikker det kan utvikle diarésykdommer, sier Lin Aung, WHOs representant i Nepal i et nyhetsbrev.

Også overfylte oppholdssteder øker sjansen for at sykdommer kan spre seg.

WHO jobber sammen med myndighetene og hjelpeorganisasjoner for å sikre rent vann og trygge sanitærforhold.

Noen sporadiske tilfeller av diarésykdommer er oppdaget i leirene, men så langt har antall ikke overgått det som er forventet, forholdene tatt i betraktning. 

1,7 millioner barn rammet Minst 2,8 millioner mennesker er fordrevet etter at jordskjelvkatastrofen rammet landet, enten fordi husene er ødelagt eller fordi de ikke tør å sove hjemme av frykt for etterskjelv.

Ifølge UNICEF er 130 000 hjem ødelagt. 1,7 millioner barn er rammet og hele 3, 3 millioner har behov for matassistanse. Organisasjonen skriver i sitt nyhetsbrev at FN trenger 3,3 milliarder kroner til nødhjelpsarbeid de første tre månedene. 

Finansminister Ram Sharan Mahat anslår at Nepal trenger 15 milliarder kroner til å gjenoppbygge hus, sykehus, skoler, regjeringskontorer og historiske bygninger etter jordskjelvet.

- Det er et foreløpig anslag, og det vil ta tid å gå gjennom skadeomfanget og beregne kostnadene, sier han til Reuters.