BLE BEHANDLET HER: Kvinnen ble behandlet ved Nordlandssykehuset. Foto: Tommy Angelsen / NTB scanpix
BLE BEHANDLET HER: Kvinnen ble behandlet ved Nordlandssykehuset. Foto: Tommy Angelsen / NTB scanpixVis mer

Frykter sykehuset forvekslet navnet hennes: Var innlagt med influensa, ble behandlet for akutt hjernebetennelse

Sykehuset kan ikke forstå hvorfor kvinnen ble feilbehandlet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I påsken i år ble en kvinne i 60-årene som var innlagt ved Nordlandssykehuset i Bodø med influensa behandlet for akutt hjernebetennelse. Den første forklaringen hun fikk fra sykehuset, var at navnet hennes var forvekslet med en annen pasient, og at det skyldtes en rutinesvikt, skriver NRK.

Fylkesmannen gransker nå saken, og sykehuset forklarer ifølge NRK at det hele skyldes at de fikk et galt prøvesvar fra laboratoriet ved Universitetssykehuset i Tromsø via telefon. Sykehuset skriver til NRK at de etter deres skjønn har «god dokumentasjon på mottak av prøvesvarinformasjon for den aktuelle pasienten», og at de avventer Fylkesmannens behandling av saken.

Laboratoriet i Tromsø kan på sin side ikke forstå at prøvene skal ha blitt forvekslet. I en e-post til NRK skriver de at de ikke finner dokumentasjon på at noen har «ringt ut for å oppgi prøvesvaret, og våre ansatte kan ikke huske å ha hatt noen slik kontakt». De skriver videre at det ikke var andre prøver i perioden som den kan ha blitt forvekslet.

Det har vært eksempler på feilbehandling på grunn av navneforveksling ved norske sykehus tidligere, blant annet et tilfelle ved Haukeland i Bergen, ifølge Bergens Tidende.

I 2003 gikk Jørgen Holmboe, daværende leder av Statens Helsetilsyn, gjennom fem saker med feilbehandling på grunn av forvekslinger, blant annet en pasient som fikk operert feil kne.

- I en hektisk hverdag vil ansvarlig helsepersonell til stadighet oppleve å ha flere pasienter og sykdomsproblemer i tankene nesten på samme tid, og det kan være vanskelig å holde dem klart fra hverandre. Derfor er det risiko for forvekslinger og fare for feil, skrev Holmboe i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.