Frykter terror i Blücher-saken

HELSINGBORG (Dagbladet): Rettssaken mot Erik Blücher ble i går forsinket fordi politiet fryktet terroranslag. - Det er framkommet et trusselbilde mot oss, men innholdet er hemmeligstemplet, så jeg kan ikke si noe om det, sa Erik Blücher til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken skulle etter planen ha startet fra morgenen i går, men ble utsatt. Retten ble først satt igjen klokka 13.00, men da med et betydelig strengere vakthold. Alle som skulle inn i rettssalen ble kroppsvisittert og sjekket med metalldetektorer. I tillegg voktet flere væpnede politifolk enn tidligere inngangen og korridorene i Helsingborgs tingsrätt.

Årsaken til den skjerpede sikkerhetskontrollen er at det i løpet av natta eller morgentimene i går skal ha kommet trusler mot vitner og tiltalte.

- Vi har fått informasjoner om at sikkerheten var i fare, sier dommer Gerd Strömberg, men hva slags informasjoner det dreier seg om vil hun ikke svare på.

Ladd situasjon

Politiet har også tidligere vært kritisk til sikkerhetstiltakene i forbindelse med saken, og reagerte da ti- tolv nynazister i går morges møtte i Helsingborgs tingsrätt for å følge saken fra tilhørerbenken.

- En mann som i likhet med hovedtiltalte Erik Nilsen (Blücher) sier at man skal gå fra ord til handling, tiltrekker seg jo motstandere. Det ligger i sakens natur at dette er en ladd situasjon, sier statsadvokat Sven-Erik Alhem.

Etter planen skulle det også ha vært rettsforhandlinger i dag, men disse er avlyst. Det er uklart om dette har sammenheng med sikkerhetssituasjonen. Saken fortsetter tirsdag.

Hukommelsestap

Da rettsforhandlingen kom i gang igjen i går, ble sakens første vitne innkalt. Men nazistiske sympatier ser ut til å ha nær sammenheng med elendig hukommelse og en grenseløs uselviskhet når det gjelder å gjøre tjenester for så vel bekjente som for vilt fremmede mennesker.

Vitnet Per Ahlberg leide lokalene, og eide trykkemaskinene som Erik Blücher trykket nasjonalsosialistiske publikasjoner på, men ante ifølge ham selv ikke noe om virksomheten i lokalene.

Han visste at Erik Blücher hadde vært der, men hva han gjorde der visste han ingenting om. Han innrømmet også at han kjente de tiltalte, og var en god venn av Erik Blücher, men husket ikke når han traff dem sist.

Svarte hull

Han vet heller ikke hvorfor han står som avsender på pakker med cd-er og videoer som omfattes av tiltalen. Han vet heller ikke hvorfor hans nå nedlagte firma Warrior Publications står som avsender på andre pakker.

I likhet med tiltalte Hans Himmler Peterson har han leid postbokser som han ikke har noe med. Himmler Peterson har også leid en telefonsvarer og lest inn meldingen på bestillingstelefonen for plater og videokassetter som omfattes av tiltalen, men det har han bare gjort fordi andre har bedt ham om det. Selv har han ingen befatning verken med salg eller produksjon av produktene.

KROPPSVISITERT: Helsingborgs tingsrätt innførte skjerpede sikkerhetstiltak, og Erik Blücher ble kroppsvisitert.