Frykter terror mot Bush

Britisk politi frykter at al-Qaida skal angripe president George W. Bush under London-besøket neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi frykter at terrornettverket al-Qaida skal gjennomføre et angrep mot president George W. Bush under hans besøk i London neste uke, skriver The Times.

Ifølge politiet er det en fare for at personer tilknyttet al-Qaida kan skjule seg iblant de titusenvis av demonstranter som møter Bush når han kommer til byen.

- Vi er ikke særlig bekymret for at antikrigsprotestanter skal kaste råtten frukt mot presidenten. Det vi er bekymret for er de mer farlige elementene som kan være her, sier en høytstående politikilde til avisa.

Sikkerhetsopplegget rundt president Bush sitt besøk er det mest omfattende som noen gang har blitt satt i verk ved en statsleders besøk i London.

De ansvarlige for sikkerheten til presidenten frykter at dersom gatedemonstrasjoner fører til kamper mot politiet, så vil muslimske terrorister kunne benytte seg av kaoset til å gjennomføre et angrep mot Bush.

Nektet å demonstrere

Rapportene i The Times kommer etter at antikrigsdemonstranter tirsdag anklaget Blair-regjeringen for å hindre dem i å protestere mot Bush under hans besøk fra 18. til 21. november. Arrangørene håper å samle 100.000 i demonstrasjonstoget mot president Bush. Men politiet har lagt ned forbud mot alle demonstrasjoner rundt Parliament Square og regjeringsbygningene i Whitehall.

- Det er en skandale at den mest uvelkomne gjesten dette landet noen gang har tatt imot vil få retten til gatene, mens en bevegelse som representerer flertallet av befolkningen bli nektet retten til å protestere i området som er hjertet av regjeringen, sier leder av Stop the War Coalition, Lindsey German.

- Politiet hevder forbudet er lagt ned på grunn av regelen som forbyr demonstrasjoner under sesjoner i parlamentet. Men tidligere demonstrasjoner har gått langs denne ruten mens parlamentet er i sesjon, sier German.

Vil stenge av sentrum

Det hvite hus har lagt press på de britiske myndighetene om praktisk talt å stenge av størstedelen av London under Bush sitt besøk.

En politikilde sier til The Times at kravene fra den amerikanske sikkerhetstjenesten er «totalt uakseptable».

- De ønsker å gjøre London om til et lite Washington gjennom å sperre av veier i flere kilometers omkrets, flere timer før presidentens bilkortesje passerer. Og det er bare ikke akseptabelt her, sier en politikilde til avisa.

I februar demonstrerte rundt en million mennesker i London mot en krig i Irak. Det var en av de største gatedemonstrasjonene i London noensinne.

Under sitt besøk skal Bush ha samtaler med statsminister Tony Blair og være gjest på Buckingham Palace. Ifølge en rapport som ble omtalt i går, er terrortrusselen mot London nå større enn mot noen annen vestlig storby.

(NTB)