Frykter terror mot NSB

PST har bedt NSB og Jernbaneverket om å skjerpe sikkerheten, etter å ha mottatt opplysninger om en mulig fare mot norsk jernbane. NSB har iverksatt spesialtiltak for å sikre seg mot terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste undersøker opplysninger som gir grunn til skjerpet oppmerksomhet mot norsk jernbane. Hva disse opplysningene går ut på, og med hvilken grad av alvorlighet PST vurderer opplysningene, vil sikkerhetstjenesten ikke kommentere.

- Vi har fått opplysninger som det er grunnlag for å undersøke nærmere. Dette har gitt grunnlag for en viss skjerpet årvåkenhet, sier sjef PST, Arnstein Øverkil, til Dagbladet.

Øverkil legger til at opplysningene ikke er av en slik karakter at PST har vurdert det som riktig å advare befolkningen.

- De opplysninger som har kommet til oss gir ikke grunnlag for å advare folk mot for eksempel å bruke tog. Dersom det hadde foreligget slike opplysninger, ville politiet selvfølgelig ha varslet befolkningen, sier PST-sjefen.

Norges terrorberedskapsnivå er ikke hevet som følge av opplysningene PST undersøker.

Gjensatt bagasje

NSB sendt i går ut et sirkulære til sine ansatte der de bedt om å vie spesiell oppmerksomhet mot flere områder. En liknende melding skal være offentliggjort på NSBs intranett:

  • Bagasje som står hensatt på tog eller stasjoner. Spesielt bagasje som står på steder et stykke bort fra passasjerer skal konduktørene være oppmerksom på.
  • Personer som fotograferer stasjoner, jernbaneinstallsjoner og tog.
  • I tillegg har NSB startet med varsling til passasjerene på Oslo S. Hvert femtende minutt går det ut melding: «Dette er en henstilling til alle reisende. Vennligst påse at du ikke lar noen bagasje stå uten tilsyn».

Da terrorister sprengte fire tog i madrid med en rekke bomber 11. mars, lå bombene i ryggsekker som ble satt igjen på togene. nesten 200 mennesker døde i angrepene.

Ektra oppmerksomme

Opplysningene PST gransker skal rette seg spesielt mot jernbanen. Det er, ifølge kilder i luftfarten, ikke iverksatt ekstra sikkerhetstiltak ved norske flyplasser.

PST vil ikke utdype hva slags opplysninger som har ført til økt beredskap ved jernbanen. Det kan dreie seg om rene terrortrusler, eller vitneobservasjoner gjort av publikum.

Etter terrorangrepene i Madrid 11. mars, er terrorpolitiet ekstra oppmerksomme på mulige trusler mot jernbanen. Etter det dagbladet kjenner til, skal opplysningene ikke komme via internasjonale kanaler.

Ingen panikk

PST har i de siste dagene vært i møte med Jernbaneverket, og trolig også NSB. Begge bedrifter toner ned beredsskapsøkningen, og beskriver den som rutingemessig.

- Norge er et åpent og demokratisk samfunn, og en del av Europa. Da er det naturlig at vi tilpasser oss den beredskapen som er naturlig. Vi kan tenke på det som hendte i Madrid. Det har ikke skjedd noe konkret her i Norge som gir grunn til noen frykt akkurat nå, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB.

- Vi skjerper nå beredskapen. Vi er opptatt av beredskap generelt, mot alle typer uønskede hendelser. Passasjerene kan ta det helt med ro. Er vi bekymret for at passasjerene er i fare, da stopper vi togene. Det er vår holdning i alle sikkerhetsspørsmål, sier Colstrup.

Han vil ikke kommentere hvilke tiltak NSB har iverksatt etter å ha fått melding om PSTs etterforskning.

- Jeg kan ikke gå i detalj om dette, men en av tingene er at vi følger bedre med. Vi har også startet med sikkerhetsmeldinger på Oslo S. Tiltakene ligger på det hverdagslige planet. Dette er ikke noe annet enn at vi ønsker å høyne beredskapen. Det er ingen som har panikk, sier han.

Det har den siste uka vært flere skremmende hendelser på jernbanen. På Østfoldbanen mellom Råde og Rygge ble en kjøreledning revet ned etter hærverk eller sabotasje. Ifølge lensmannen i Råde, som etterforsker hendelsen, ble det kastet en kjetting eller liknende over kjøreledningen, noe som førte til kortslutning.

Lensmannen har imidlertid ikke blitt kontaktet av sikkerhetspolitiet om denne hendelsen, men har samarbeidet med Jernbaneverket i saken.

Tidligere i uka brant det nok en gang i en T-bane-vogn. Sporveien har tidligere anmeldt sabotasje mot flere T-banetog. Minst et tilfelle av sabotasjen skal har ført til et branntilløp. Oslo Sporveier skal ikke ha blitt kontaktet av PST om disse sakene.

SENDT UT RUNDSKRIV: NSB sendte i går ut et rundskriv til sine ansatte. Der blir de bedt om å være spesielt oppmerksomme på blant annet gjenglemt bagasje eller mistenkelige personer. En liknende melding skal være offentliggjort på NSBs intranett.