Frykter terrorsommer

USA tror nytt 11. september er på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etterretningstjenestene i USA har indikasjoner på at et storstilt terrorangrep kan ramme USA allerede i sommer, hevder flere amerikanske statstjenestemenn. Myndighetene frykter det kan dreie seg om et angrep på størrelsen med 11. september.

Motivet for angrepet skal være å påvirke presidentvalget i november, slik terrorangrepet i Madrid påvirket valget i Spania, tror tjenestemennene. I følge nyhetskanalen CNN er det flere forestående arrangementer som kan være terroristenes mål, og skaper bekymring innad i de amerikanske myndigheter:

 • Lørdag skal det være en stor markering ved det nationale Andre Verdenskrig minnemonumentet i Washington D.C. Det er ventet at 140 000 mennesker vil delta, mange av disse krigsveteraner.
 • G8 møte på Sea Island i Georgia.
 • Nasjonaldagen 4. juli.
 • Demokratenes landsmøte i Boston.
 • Republikanernes landsmøte i New York.
 • Olympiaden i Athen.

  Pressekonferanse i dag


  Selv om etterretningstjenestene ikke skal ha snappet opp noe tidspunkt, dato, eller sted for angrepet som angivelig planlegges, skal summen av informasjonene de har fått inn som gjør at det nå fryktes for at et angrep er nært forestående.

  Justisminister John Ashcroft og FBI Direktør Robert Mueller skal senere i dag holde en pressekonferanse om terrorfrykten, der de vil gå inn på hvordan de nå prøver å avverge potensielle terrorplaner Al-Qaida og andre skal stå bak.

  I følge CNN vil trolig FBI-direktøren offentliggjøre flere navn og bilder på mistenkte terrorister de tror oppholder seg i USA og er innvolvert i terrorplanleggingen.

  Gult nivå


  I følge kanalens kilder skal det foreløpig ikke være planer om å øke den mye omtalte terrorberedskapen i landet, som allerede er på tredje høyeste nivå (gult=Stor fare for terrorangrep).

  Slik har nivået vært siden 9. januar. Men i julehøytiden i desember ble den hevet til nest høyeste nivå - orange. Det skjedde også i mai 2003 etter selvmordsbombene i Marokko og Saudi Arabia, samt i tiden rundt årsdagen for 11. september i 2002.

  -Ikke New York


  Politisjef Raymond Kelly i New York har til flere medier uttalt at han så sent som i går mottok «svært sensitiv etterretningsinformasjon», og at det der ikke var noe som indikerte at en spesifik trussel er rettet mot New York.

  - Vi har heller ikke blitt advart om at terrorister vi vet er i USA planlegger et slikt angrep, sa Kelly.

  Det samme har politiet i Boston og Los Angeles hevdet i pressemeldinger.

FRYKTER: Myndighetene i USA frykter at et nytt 11. september er nært forestående. I Kveld, ved 20-tiden norsk tid, skal justisminister John Ashcroft møte pressen.
<B>MÅL: Til helgen samles 140 000 mennesker til markering ved World War II Memorial i Washington D.C. Myndighetene frykter at dette, og flere andre store forestående arrangementer kan være terroristenes mål.
INDIKASJONER: FBI-direktør Robert Mueller skal også være tilstede på kveldens pressekonferanse. Mengden av etterretningsinformasjoner skal indikere at terroristene planlegger å slå til i løpet av sommeren.
POLITISK: Myndighetene frykter at Al-Qaida vil slå til før presidentvalget i november for å påvirke utfallet, slik det skjedde i Madrid.