Frykter tiårets MYGGÅR

«Aedes punctor», landets mest bitevillige myggart, kommer og tar deg i sommer. I tida framover vil millioner av nordmenn klø seg røde av irritasjon. Norges eneste myggforsker frykter tiårets verste myggår. Gled deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er stor sannsynlighet for en meget stikkende sommer og høst, sier Reidar Mehl - mannen som har vært myggforsker i over 20 år.

- Jeg er opptatt av alle dyr som plager mennesker, sier han.

Det er spesielt tre typer mygg som er plagsomme blodsugere på dyr og mennesker: Stikkmygg, knott og sviknott eller krusknott. Når de blodtørstig angriper oss med kvasse våpen, kan de flygende summedyrene være med på å gjøre sommeren sur og utrivelig.

Verst i sør

Allerede nå kan vi nesten konstatere at Sør-Norge kommer til å få den verste myggsommeren på flere år. Det er ennå litt for tidlig å si noe om hvordan det blir i fjellet og i nord, men myggforsker Mehl frykter at det kan bli ille her også.

- Alt avhenger av hvordan været blir framover. Myggen trives aller best når det er vindstille, fuktig og rimelig varmt, sier Mehl.

Myggen er spesielt på bittet når det er 15-20 plussgrader og når luftfuktigheten er høy. Holder været seg slik som nå, spesielt i Sør-Norge, vil det komme langt flere mygg. Det er fremdeles mye mygg som ikke er klekket ut. I nord er klekkingen kraftig forsinket, derfor må vi vente før vi kan si noe sikkert om disse områdene, sier Mehl.

Hovedårsaken til frykten er at myggen har funnet langt flere dammer å utvikle seg i enn hva tilfellet har vært de siste årene. Tidligere har dammene tørket ut før myggen klekkes. Det er ikke tilfellet i år, på grunn av den våte og dårlige våren.

36 arter

Det er påvist 36 arter stikkmygg i Norge. Stikkmyggene er slanke med lange, tynne bein og en smekker kropp på 5-8 mm. Det er bare hunnmyggen som suger blod. Hannen lever av nektar fra blomster og dør raskt etter parringen.

De såkalte Aedes-artene er de mest tallrike og plagsomme myggene. Merk deg arten «Aedes punctor», landets mest sugevillige myggart. Alle har hatt et eksemplar av arten på besøk, og hver av oss kommer til å slå i hjel hundrevis i løpet av sommeren. Som en god nummer to kommer «Aedes communis».

Aedes-artene overvintrer på eggstadiet. Eggene legges om sommeren på tørr mark i kanten av dammer eller i de fordypninger i terrenget som om våren fylles med smeltevann.

De ekstra store myggartene, som mange synes er store som flymaskiner og som viser seg først om våren, tilhører slekten Culiseta.

- Det er neimen ikke lett å se forskjell på typene. Noen er små, andre er store. Et trekk som gjør det mulig å skille artene, er at noen har hvite ringer på beina, forteller Mehl.

Som piler

Og for dem som vil vite hva som skjer når myggen stikker: Stikkmyggens snabel består av seks tynne, stive og stikkende munndeler, som ligger beskyttet inne i en tykk, bløt og rørformet underleppe.

- Når myggen stikker, føres bare de stive delene inn i huden, mens underleppa blir bøyd bakover og får fasong som en hårnål. Munndelene føres ikke inn med muskelkraft, men de trekkes bakover av muskler som samtidig spenner festeplatene for munndelene som små fjærer. Når fjærene vekselvis spennes og utløses, skytes munndelene som piler innover i små rykk. Blodet suges direkte fra en liten blodåre, forklarer Mehl.

Ha en stikkende sommer!