Frykter tidenes skitneste valgkamp – Høyre ber Støre rydde opp

Høyre frykter tidenes skitneste valgkamp fra Ap. Nestleder Bent Høie ber Ap-leder Jonas Gahr Søre rydde opp.

SKITTEN VALGKAMP: Høyres nestleder Bent Høie mener Ap har startet en skitten valgkamp. Han viser til flere eksempler der han mener Ap sverter Høyre istedenfor å legge fram egne politiske løsninger. Foto: Scanpix
SKITTEN VALGKAMP: Høyres nestleder Bent Høie mener Ap har startet en skitten valgkamp. Han viser til flere eksempler der han mener Ap sverter Høyre istedenfor å legge fram egne politiske løsninger. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-I 2013 drev Ap tidenes kanskje skitneste valgkamp. Mye tyder på at Ap har tenkt å drive en enda verre valgkamp fram mot 2017. Måten de har startet på, kan tyde på det, sier Høie til Dagbladet.

Han viser til at Helga Pedersen som nestleder ba Ap om å bidra til å sverte den nye regjeringen. Høie gir følgende eksempler:

• Støre gikk i strupen på Erna Solberg og ga høyrepolitikk på 80-tallet skylda for Brexit.

-Det blir ekstra absurd all den tid Støre på 80-tallet stemte Høyre og søkte jobb i Høyres stortingsgruppe. Så det kan ikke ha vært så ille, kommenterer Høie.

Martin Kolberg anklaget Høyres politikk for å skape grobunn for terror.

- Det er ikke snakk om et arbeidsuhell, anklagen ble gjentatt nå i august, sier Høie.

• Anette Trettebergstuen hevdet at regjeringens likestillingspolitikk skaper grobunn for voldtekt.

- I forrige valgkamp sa hun at det ville bli vanskeligere å komme ut av skapet med en borgerlig regjering, minner Høie om.

Stemplet som «unorsk»

• Ap har hatt en «sverte-strategi»:

-En periode handlet det om å stemple Høyre som «unorsk». Angrep på Erna Solbergs lederegenskaper begynte Jens Stoltenberg på og har fortsatt under Gahr Støre, sier Høie.

Hadia Tajik har sagt at Ap bør bli «mer uskikkelige, frekke og rampete».

- Det tyder ikke på et parti som har tenkt å tone ned retorikken, tvert imot, sier Høie.

Trond Giske anklager Høyre for å ha lært negativ kampanje av Republikanerne.

- Framover vil vi sikkert oppleve at Ap ikke angriper norske Høyre, men det de definerer som høyrepolitikk i utlandet. I 2013 skremte Ap med Fredrik Reinfeldt. Nå prøver de å skremme med Donald Trump. Men det er ingen fare for at Høyre går til valg på å bygge en mur mot Sverige og tvinge svenskene til å betale for den. Det vil være bra for valgkampen om vi diskuterer utfordringene Norge står overfor, og hvilken politikk vi har for å løse dem. Det er mer relevant for velgerne enn å diskutere skremmebilder fra utenlandsk politikk, sier Høie.

Uklart fra Ap

Han avviser at Høyre driver negativ kampanje mot Ap.

-Vi har påpekt at Ap under Støres ledelse er blitt uklare på hva som er deres løsninger. Det er ikke bare Høyre som mener. Også sentrale Ap-medlemmer som Gerd-Liv Valla og Thorbjørn Berntsen har advart mot utydelighet. Så det blir absurd når Giske hevder at dette er noe Høyre har lært av Donald Trump. Høyre ønsker en tydeligere motstander i valgkampen. Det er lettere å diskutere innhold i politikken med et parti som har egne, klare løsninger, sier Høie.

Hen gjentar at Ap svarer utydelig om skatt, om fritt behandlingsvalg, om pengebruk, og at det har vært mye att og fram om asyl.

- Giske forteller i intervjuet med Dagbladet en historie fra Odvar Nordlis AUF-lag, der det var diskusjon om hvorvidt parolen skulle være sosialisme eller gatebelysning. Giske har ikke lært noe av den historien. Han sier sosialisme, men det er uklart om han har tenkt å tenne gatelyktene, sier Høie.

-Rydd opp, Støre

RYDD OPP: Bent Høie mener Jonas Gahr Støre må rydde opp i egne rekker dersom han vil ha en ryddig og ikke skitten valgkamp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RYDD OPP: Bent Høie mener Jonas Gahr Støre må rydde opp i egne rekker dersom han vil ha en ryddig og ikke skitten valgkamp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han maner Støre til å rydde opp i egne rekker

-VI ønsker en valgkamp om politikk og løsninger, ikke slagord og sverting. Ap bør heller ikke gå til valg mot kandidater i andre land. Støre stilte i en tale spørsmålet om vi fikk en negativ eller positiv valgkamp. Han har et ansvar for å tøyle eget parti. I stedet forsvarer han anklager om at Høyres politikk skaper grobunn fra terror, sier Høie.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer