Frykter «tidevanns- bølge» av kreft

Vi har et naivt forhold til sunt kosthold og alkohol, mener kreftforskere i fersk rapport.

KREFTALARM: Denne uken la kreftforskere i Verdens helseorganisasjon frem The World Cancer Report 2014, som er utarbeidet av en internasjonal forskergruppe. Her er bilde fra en av vinterens store norske barnefilmer og kinoaktuelle, «Kule kidz gråter ikke » som handler om kreftsyke Anja på 12 år. Foto: SF Norge/Cinenord
KREFTALARM: Denne uken la kreftforskere i Verdens helseorganisasjon frem The World Cancer Report 2014, som er utarbeidet av en internasjonal forskergruppe. Her er bilde fra en av vinterens store norske barnefilmer og kinoaktuelle, «Kule kidz gråter ikke » som handler om kreftsyke Anja på 12 år. Foto: SF Norge/Cinenord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere i Verdens helseorganisasjon (WHO) som nå slår kreftalarm.

Antall tilfeller av kreft vil hvert år fram mot 2035 nå 24 millioner, ifølge den såkalte kreftrapporten for 2014.

- Drikk mindre alkohol og spis mindre sukker, er anbefalingen.

Vi er for naive I gjennomsnitt får 14 millioner mennesker hvert år diagnosen kreft, og dette vil øke gradvis hvert år i fremtiden. 

Kreft er leder dødsstatistikken på verdensbasis. I 2012 døde 8,2 millioner av kreft. 

Men halvparten av de antatte krefttilfellene fram mot 2035 kan forhindres dersom vi selv tar ansvar og spiser sunnere. Ifølge rapporten mener forskerne at vi er for naive i kostholdet.

Forskerne mener at kreftbehandling ikke er nok i seg selv. 

- Forebygging er helt avgjørende, og det er blitt noe neglisjert, sier doktor Chris Wild til den britiske nyhetskanalen BBC.

- Ute av kontroll Han er direktør for WHO's internasjonale kreftgruppe, og sier videre til kanalen at den globale kreftbyrden er økende og ganske markert.
  - Dette skyldes hovedsakelig aldring av befolkningen og også befolkningsvekst. Hvis vi ser på kostnadene for kreftbehandling er den ute av kontroll, selv for land med høy inntekt. 

I tillegg til alkohol og fedme er blant annet forsinket graviditet, ikke-ammende kvinner, røyking, stråling (både fra sola og medisinsk skanner) og luftforurensing viktige årsaker til kreft. I de fleste land i verden er brystkreft hos kvinner mest vanlig, ifølge rapporten.

Les mer om rapporten her!

Verdens helseorganisasjon:

- World Health Organization, WHO. 
- Organisasjonens formål er å sørge for en høyest mulig levestandard for verdens befolkning.
- Har 193 medlemsstater og er et organ under FN.
- Ble etablert 7. april i 1948.
- Organisasjonen har hovedkvarter i Genève i Sveits, og har seks regionalkontorer med en viss selvstendighet. Det europeiske regionalkontoret er lokalisert i København.
- WHOs generaldirektør er Margaret Chan. Gro Harlem Brundtland var generaldirekør fra 1998-2003.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer