Frykter tikkende bomber

Somalierne i Oslo er redde for at det går flere potensielle drapsmenn rundt i byen. De bønnfaller helsemyndighetene om å satse på psykiatri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi er også blitt redde etter dette. Alle mennesker er redde for personer som drapsmannen. Vi har også barn, og dersom slike personer går rundt i byen, er det en trussel også for oss. Det er alle menneskers liv det er snakk om, sier Khalid Osman (28). Han frykter at trikkedrapet vil føre til en tøffere hverdag for somaliere.

-  Dette er selvfølgelig fryktelig, og det er en tragedie. Samtidig er det ikke bra for oss som somaliere. Vi merker allerede at folk ser rart på oss og at fremmedfrykten øker med dette. Vi vil gjerne få si at dette ikke er alle somalieres feil, sier Osman.

-  Må jobbe sammen

Han retter en bønn til norsk helsevesen om å ta tak i problemet.

-  Vi må jobbe sammen om sikkerhet nå. Det viktigste er at helsevesenet ruster opp psykiatrien slik at mennesker som er farlige ikke går rundt i byen, uten noe behandlingstilbud. Det må gjøres noe før det skjer flere katastrofer, sier han.

Dagbladet treffer Osman i lokalene til Somalisk Velferdsforening i Oslo. Her dreier praten seg i stor grad om trikkedrapet. Også Moses Ahmed (38) er bekymret.

-  Dette ødelegger for oss. Mange av oss har levd lenge i Norge og kjenner oss også som norske. Vi er bekymret for barna våre og redde for slike hendelser. Vi er alt annet enn glade for dette som har skjedd, sier han.

Trenger hjelp

Nestleder i Somalisk Velferdsforening, Said Farah, mener det er på høy tid å ruste opp behandlingstilbud til psykisk syke.

-  Det går så mange mennesker der ute som trenger hjelp øyeblikkelig. Det kan være nordmenn også, det er jo like farlig uansett. Jeg er veldig sjokkert over at Ullevål sykehus slapp ut mannen som er pågrepet. Det er fryktelig at det må en slik sak til før samfunnet våkner opp.Nå trenger vi handling, ikke snakk. Satser vi litt, kan vi komme langt. Nå er det de mannlige enslige innvandrerne som må satse på, ettersom det helt tydelig er de som trenger hjelp. Jeg håper Oslo kommune nå vil engasjere seg litt mer, sier Farah.