Frykter «tikkende drapsbomber»

Politioverbetjent Finn Abrahamsen fortviler over at enda et drap ser ut til å være begått av en person i psykisk ubalanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kvalte kona mi

Kvinne (39) funnet drept

Politioverbetjent Finn Abrahamsen fortviler over at enda et drap ser ut til å være begått av en person i psykisk ubalanse.

Kvinnen ble funnet død i blokken på Ulven i Oslo mandag, etter at den 39 år gamle mannen ringte politiet for å melde fra om drapet. Han har tilstått ugjerningen.

- Dette er ingen enestående sak. Det føyer seg inn i rekken av saker hvor psykiatri er inne bildet. Vi vet det går mange tikkende bomber rundt i samfunnet. Politiet kan gripe inn med fengsling og besøksforbud, men det er bare en kortsiktig løsning. De kan ikke sitte i fengsel resten av livet. I mange tilfeller er psykiatrisk behandling det viktigste, sier Abrahamsen til NTB.

Økende problem

- Dette er ikke noe kapping av ansvaret for politiets del. Men jeg konstaterer at det er et økende problem med gjerningsmenn i psykisk ubalanse. Vi er borti slike saker hver dag. Og når de kommer til meg, er det verste skjedd. Da er det blitt en drapssak, sier lederen for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

- Det er ikke hyggelig å være vitne til at dette skjer igjen og igjen, sier han.

- Dette kan ikke politiet løse alene. Vi må spille på lag med helsemyndighetene for å følge opp slike saker. Og det står ikke på viljen hos dem, de gjør så godt de kan. Men det er et kapasitetsspørsmål, sier Abrahamsen.

Ønsket behandling

Politiet har registrert flere typiske familievoldssaker mot 39-åringen, både legemsfornærmelser og trusler. Han fikk forbud mot å oppsøke sin tidligere samboer i vinter. Dette ble senere opphevet. Kvinnen som nå er drept, ba om at han i stedet skulle få psykiatrisk behandling

- Hun ønsket heller en slik løsning enn fengsling eller besøksforbud, sier politioverbetjent Abrahamsen.

Den drapssiktede 39-åringen har en periode vært innlagt på psykiatrisk avdeling ved Aker universitetssykehus, bekrefter politiet.

Mannen er tirsdag ettermiddag fremdeles pasient på Ullevål universitetssykehus, hvor han behandles for stikkskader han skal ha påført seg selv da politiet kom til åstedet.

- Vi regner med at siktede blir overført til oss onsdag. Da vil politiet også ta stilling til om vi vil begjære ham fengslet. Vi håper å begynne avhørene før han blir overført, men det gjenstår å se om det lar seg gjøre, sier Abrahamsen til NTB.

Stump vold

Den tekniske etterforskningen tyder på at drapet skjedde i kjelleren i blokken på Ulven, der kvinnen ble funnet død.

- Hun ble sannsynligvis drept med stump vold. Flere detaljer ønsker vi ikke å gi før avhørene, sier Finn Abrahamsen.

Siktede hadde tirsdag ettermiddag ennå ikke ha fått oppnevnt forsvarer. Han skal ikke ha ytret ønske om noen spesiell advokat.

Politiet kjenner foreløpig ikke bakgrunnen for konflikten mellom det tidligere samboerparet. Onsdag fortsetter arbeidet med å avhøre deres omgangskrets og nærmiljø.

(NTB)

TRAGISK: Kvinnen (39) ble drept i en leilighet på Ulven i går, med tvillingene på halvannet år i umiddelbar nærhet.
FORTVILET: Politioverbetjent Finn Abrahamsen.