Tromsø:

Frykter tiltak hele vinteren

Smittevernoverlegen i Tromsø venter økte smittetall i dagene framover. Til tross for vaksinering, er ikke immuniteten i befolkningen høy nok til en vinter uten tiltak, mener han.

RAMMET: Tromsø er blant kommunene som er hardest rammet av coronaviruset. Smittevernoverlegen Trond Brattland tror tromsøværingene vil leve med tiltak hele vinteren. Foto: A.P Media / Shutterstock / NTB
RAMMET: Tromsø er blant kommunene som er hardest rammet av coronaviruset. Smittevernoverlegen Trond Brattland tror tromsøværingene vil leve med tiltak hele vinteren. Foto: A.P Media / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Mandag er det 168 coronapasienter innlagt ved norske sykehus. Det er 47 flere enn før helga, og det høyeste antallet siden april i år. Nå er smittetrenden stigende på landsbasis.

Blant kommunene som er hardest rammet, er Tromsø. Torsdag ble det satt ny smitterekord i kommunen med 62 nye tilfeller i løpet av ett døgn. Samme dag kom kommunen med en rekke anbefalinger om avstand og hjemmekontor.

- Rådene er ikke så strenge, men det er en ganske vesentlig endring at man innførte råd. Det betyr at vi har gitt opp å leve med smitten uten tiltak. Immuniteten i befolkningen er ikke nok til at vi kan leve gjennom vinteren uten tiltak, sier smittevernoverlege Trond Brattland til Dagbladet.

Tiltak hele vinteren

Brattland tror tromsøværingene blir nødt til å leve med tiltak hele vinteren. Han viser til at coronaviruset trives best i kulda og at kommunen ikke har høy nok grad av immunitet blant befolkningen.

- Med vintereffekten som kommer vil viruset fortsette å spre seg hvis immuniteten ikke blir mye bedre. Når vi kommer til våren kan smitten dabbe av, sier han.

ØKT SMITTE: Kommuneoverlege Trond Brattland regner med at smitten vil øke i tida framover. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
ØKT SMITTE: Kommuneoverlege Trond Brattland regner med at smitten vil øke i tida framover. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Han er klar på at kommunen har startet en «opptrappingsplan», i første omgang med anbefalinger til tromsøværingene. Hvis anbefalingene ikke gir ønsket effekt og lavere smittetall, vil kommunen stramme ytterligere til.

- Vi regner med at smitten vil fortsette å øke. Selv om tiltakene vil være nok, vil smittetallene øke fordi tiltakene blant annet ikke er knyttet til smitte i husstanden. Vi har hatt mer smitte blant unge, og i helga var det blant barneskoleelever. Vi må nok forvente å se effekt av tiltakene i begynnelsen av neste uke - og hvis vi ikke gjør det, blir tiltak kanskje et tema, sier Brattland.

Det ble torsdag bekreftet en undergruppe av deltaviruset som ikke tidligere er oppdaget i Norge. Kommunen kjenner foreløpig ikke til undergruppens egenskaper.

Diskutere tiltak

Tirsdag skal formannskapet i Tromsø møtes for å diskutere potensielle strengere tiltak i et forsøk på å hindre at det innføres på kort varsel. Han er imidlertid tydelig på at kommunen ikke vil innføre tiltak før det har gått to uker siden forrige tiltaksinnføring.

- Det som har skjedd hos oss tidligere er at tiltakene har blitt innført på kort varsel og lagt fram på ekstraordinært møte. Da blir diskusjonen om tiltak dårligere, sier han.

Smittevernoverlegen legger til at kommunen står i en ny situasjon i dag - og at hensikten med tiltak har endret seg siden sist de innførte dem.

- Før var hensikten å slå ned smitten og tette mulige smutthull. Det er ikke det som er situasjonen nå. Det er å sette en brems, og vaksinering er en god brems. Det gjelder å finne en sammensetning av tiltak som har effekt men samtidig ikke har for store negative ringvirkninger, sier han.

Brattland tror helsevesenet vil få «en ganske krevende vinter» - særlig som følge en økning i luftveisinfeksjoner, som influensa og RS-virus.

- Vi ser at det i kommunehelsetjenesten er mye trøkk på legevakten og ganske mye sykefravær, sier han.

SNUR: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) snur etter denne uttalelsen til NRK. Video: NRK Vis mer

Økt beredskap på UNN

Helse Nord er en av helseregionene hvor økningen i covid-pasienter er størst. Fra fredag til mandag har antall pasienter økt fra 17 til 31 - altså nær en dobling antall innlagte.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) avdeling Tromsø er sykehuset med de fleste innleggelsene i regionen. Mandag er 22 pasienter innlagt i Tromsø med coronavirus.

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Per-Christian Johansen, ønsker ikke å kommentere pasientenes tilstand, men opplyser at de aller fleste ligger på vanlig sengepost.

- Foreløpig håndterer vi situasjonen med normal drift, men med økt beredskap slik at vi kan følge situasjonen fortløpende fra dag til dag, sier Johansen til Dagbladet.

Forbereder ansatte

Foreløpig er det eneste ekstratiltaket som er satt inn en ekstra sengepost for covid-19-pasienter. Dersom situasjonen forverres må sykehuset vurdere om de skal gå ned på andre planlagte aktiviteter for å få nok kapasitet til pasienter med corona.

- Vi har ikke trengt å trappe ned på annen aktivitet nå, men vi er i en fase hvor vi forbereder ansatte på at det kan bli gjort omdisponering, sier Johansen.

Til tross for at smittetall og sykehusinnleggelser fortsetter å øke, vil ikke Johansen betegne situasjonen som kritisk.

- Vi har gjennom halvannet år med pandemi fått gode erfaringer om hvordan vi skal håndtere det. Personellet vårt er også godt opplært til å håndtere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer