TOMME.  Tomme minibanker kan bli resultatet av vekterstreiken. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.
TOMME. Tomme minibanker kan bli resultatet av vekterstreiken. Foto:Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

Frykter tomme minibanker

Som et resultat av vekterstreiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Vekterstreiken kan raskt føre til at minibankene tømmes for penger. Nå oppfordrer DnB NOR folk til å ta ut penger når de handler i butikken.

Vel 1000 vektere går ut i streik fra lørdag morgen. Tirsdag trappes streiken kraftig opp med ytterligere 1500 ansatte. Arbeidsgiverne frykter at konflikten kan få svært merkbare konsekvenser i løpet av få dager.

Blant annet frykter bankene at deres minibanker raskt tømmes for penger, fordi deler av deler av dem som er tatt ut, jobber med verditransport.

Bruk kort DnB NOR, Nordea og Sparebank1 Gruppen ber deg bruke kort som betalingsmiddel og til å ta ut penger i butikken hvis du absolutt trenger kontanter.
 
-Det er umulig å si om og eventuelt hvor raskt minibankene går tomme for penger. Vi jobber nå med å se hvor hardt vi blir rammet og hvilke områder som blir rammet hardest, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR til NTB.

Også Nordea og Sparebank 1 Gruppen gjør seg lignende tanker, men poengterer at folk langt på vei kan klare seg uten kontanter.

- Bruk kort og nettbank. Da skal det ikke være nødvendig å endre noe særlig på vanene, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Pressetalsmann Christian Brosstad i Sparebank 1 Gruppen advarer dessuten mot å strømme til minibanken for å ta ut kontanter.

Sikkerhetsutfordring - Det kan bli en sikkerhetsutfordring for folk, hvis store masser strømmer til minibankene for å ta ut penger, sier han.

Fikk ikke nok Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier at det ikke var mulig å godta meklingsmannens skisse fordi arbeidsgiverne ikke la nok penger på bordet.

- Kravet om en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper ble avvist av arbeidsgiverne. Lønnsnivået for vekterne har blitt betydelig svekket over mange år, sammenlignet med den gjennomsnittlige lønnsutviklingen for øvrige lønnsmottakere i Norge, sier hun.

Arbeidstakerne krevde rundt 10 kroner til alle, men fikk et tilbud om rundt 7 kroner. De var heller ikke fornøyd med forslaget til ekstraordinær heving de neste tre årene.

Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service stiller seg nær sagt hoderystende til at vekterne valgte konflikt. Han mener de har vendt tommelen ned til et knalltilbud, både hva gjelder generelt tillegg, reguleringsmekanisme for å holde tritt med industriarbeiderlønna og løfting av grunnlønna over tre år.

Stenger flyplasser Samtlige vektere ved Haugesund lufthavn, Førde lufthavn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn og Hammerfest lufthavn streiker fra lørdag morgen.

Flyplassene i Førde, Stokmarknes og Hammerfest blir stengt fra streikestart, men Haugesund lufthavn kan holde åpent i helgen.

Ved Molde lufthavn går avgangene før klokken 8 lørdag som normalt. Deretter blir all utgående trafikk stanset. Ankomst vil imidlertid kunne gå som normalt.

Hammerfest åpner igjen mandag morgen fra 5.30, men stenges 15.30, opplyser Avinor.

Åpent på Gardermoen I tillegg blir 59 av 670 vektere tatt ut i streik ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Oslo Lufthavn vil ikke bli stengt, men det kan nok hende det blir litt ekstra køer. De som skal ut å fly, kommer til å merke at det er konflikt, sier hovedtillitsvalgt Svein Engelstad.

Vektere ved helikopterterminalene som frakter nordsjøarbeiderne fram og tilbake til plattformene i Nordsjøen er også tatt ut i første runde av streiken. Det samme gjelder vektere ved Kårstø og Mongstad.

(NTB)