Frykter tomme pumper også i Storbritannia

Flere bensinkonflikter i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det streikes for ulike formål i Storbritannia og Spania, men felles for storstreikene i de to landene blir mangel på bensin. Fra fredag morgen streiker 640 britiske lastebilsjåfører som jobber for oljeselskapet Shell, ifølge Sky News.

Både forbrukere og myndighetene er bekymret for konsekvensene av mangel på drivstoff, og en fagforeningsleder mener Shell vil oppleve tomme pumper flere steder «nærmest umiddelbart».

Køer på bensinstasjonene

Lastebilsjåførene sa torsdag kveld nei til et tillegg på 7,3 prosent, etter forhandlinger på overtid som både Shell og myndighetene svært gjerne ønsket en løsning på.

Samtidig har spanske lastebilsjåfører streiket i protest mot de høye drivstoffprisene, noe som har ført til tomme butikkhyller, trafikkproblemer og panikkjøping av bensin i landet.

Det fryktes nå at den kommende streiken i Storbritannia kommer til å få lignende konsekvenser, skriver britiske Daily Express.

I Spania har imidlertid situasjonen normalisert seg noe torsdag, etter at en større gruppe av de streikende ble enige med arbeidsgiverne. Det har imidlertdi vært flere konflikter mellom politiet og sjåførene i løpet av den fire dager lange streiken.

Økte bensinpriser

STÅR STILLE FRA MORGENEN: Streiken blant sjåførene som kjører Shells tankbiler kan føre til både mangel på bensin og på ulike varer. Streiken starter etter planen fredag, og er en av flere streiker i Europa den siste tida som skaper konflikt om drivstoff. Foto: DARREN STAPLES/REUTERS/SCANPIX
STÅR STILLE FRA MORGENEN: Streiken blant sjåførene som kjører Shells tankbiler kan føre til både mangel på bensin og på ulike varer. Streiken starter etter planen fredag, og er en av flere streiker i Europa den siste tida som skaper konflikt om drivstoff. Foto: DARREN STAPLES/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Torsdag kveld var det køer på bensinstasjonene i Storbritannia allerede før streiken var bekreftet.

- Hvis folk får panikk, vil transportindustrien kunne bli påvirket av dette i løpet av veldig kort tid, som igjen påvirker forsyningene til butikker, fabrikker osv, sier Roger King i transportorganisasjonen Road Haulage Association.

Også Shell innrømmer at streiken uunngåelig kommer til å ha en «tydelig effekt» på over 1000 bensinstasjoner i Storbritannia.

Ifølge NAF var prisen på en liter 95 oktan bensin 12,11 kroner per 1. juni i år. Prisen på 98 oktan er 12,82 kroner, mens diesel koster 13,53 kroner per liter. Etter at myndighetene gikk ut og oppfordret folk til å kjøpe drivstoff som normalt, har de allerede rekordhøye prisene steget med 30 prosent.

Statsminister Gordon Brown sier at regjeringen vil gjøre alt de kan for å hindre tomme bensinpumper.

Frykter tomme pumper også i Storbritannia
STREIKER I SPANIA: En politibil eskorterer en lastebil i nærheten av Valencia. Streiken i Spania, som blant annet er en protest mot høye bensinpriser, har ført til tomme hyller i butikkene.