Hviterussland

Frykter tortur: - Personlig fiende

Eksperter sier at arrestasjonen av Roman Protasevitsj viser hvor langt Lukasjenko er villig til å gå for å hevne seg på sine fiender.

EKSIL: Roman Protasevitsj bor i eksil i Litauen og har drevet en nyhetskanal med skarp kritikk av Hviterusslands autoritære leder. Her avbildet i 2017 i Minsk. Foto: AP / NTB
EKSIL: Roman Protasevitsj bor i eksil i Litauen og har drevet en nyhetskanal med skarp kritikk av Hviterusslands autoritære leder. Her avbildet i 2017 i Minsk. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er et grep som er oppsiktsvekkende. Jeg har egentlig ikke sett det før. Det er Lukasjenko som går over en grense, og han må jo ha forventet at det ville komme sterke reaksjoner.

Det sier Berit Lindeman, fagsjef ved Den norske Helsingforskomité, til Dagbladet om Ryanair-flyet som søndag ble tvunget til å lande i Minsk, i stedet for Litauen.

Kritiker pågrepet

Den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj og hans kjæreste ble pågrepet etter landingen, og medpassasjerer har uttalt at Protasevitsj angivelig sa at «dødsstraffen venter meg her». EU-ledere har kalt den tvungne omdirigeringen og landingen for en «kapring».

- Det viser også hvor langt Lukasjenko er villig til å gå for å bli kvitt en av sine kritikere. Det er litt pussig, fordi det er nesten ulogisk. Reaksjonene blir sterkere enn vinningen, fortsetter Lindeman.

Protasevitsj er en 26 år gammel journalist og aktivist som har vært etterlyst i Hviterussland for angivelig å ha oppildnet til de store demonstrasjonene som fulgte etter at Lukasjenko ble utropt til vinner av valget i august i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer