Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter total stopp i Nordsjøen

Oljeindustriens Landsforening ba i dag regjeringen om å gjennomføre strakstiltak for å hindre et dramatisk fall i oljeinvesteringene på norsk sokkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når revidert nasjonalbudsjett legges fram i begynnelsen av mai, må CO2-avgiften fjernes og særskatten vesentlig reduseres, heter det i et brev til Olje- og energidepartementet.

- Hvis ikke rammevilkårene for oljevirksomheten i Nordsjøen blir bedre, vil det få alvorlige konsekvenser, ikke bare for olje- og gassindustrien, men for hele samfunnsøkonomien, sier styreformannen i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Ola Wattne.

Kompetansen kan bli borte

Samtidig med brevet til regjeringen, la OLF og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) fram en perspektivanalyse som er utført av analyseinstituttet ECON.

Analysen konkluderer med at både kortsiktige og langsiktige tiltak er nødvendig hvis virksomheten på norsk sokkel skal fortsette på det nivå som politikerne har forutsatt.

Ifølge ECON er kompetansen innenfor oljeselskapene, leverandørindustrien og forskningsmiljøene det viktigste potensialet i norsk industri i dag. Det hele er bygget opp gjennom 25 år, men analysesenteret mener oljevirksomheten nå går inn i en ny epoke.

Investeringene stuper

Investeringsplanene på norsk sokkel i de nærmeste år er drastisk redusert. Det er fare for at utbyggingen av nye felt vil stoppe opp i en tid fremover. Sysselsettingen vil falle betydelig i oljeindustrien, men enda mer i leverandørindustrien, går det fram av analysen.

ECON peker på at en slik utvikling vil få ringvirkninger i samfunnet med store omstillingskostnader og tap av kompetanse.

Det nye i situasjonen er ikke at oljeprisene har sunket det siste året, men at norsk oljeindustri er gått inn i en periode som gjør at den må behandles på linje med andre næringer. Derfor mener ECON at rammebetingelsene nå er modne for grunnleggende endringer.

Norsk sokkel er i ferd med å bli vesentlig mindre attraktiv for oljeselskapene. Kostnadene ved utbygging og drift ligger for høyt i Norge sammenlignet med andre oljeproduserende land. Derfor må selskapene gjennomføre tiltak for å redusere kostnadene, mens myndighetene må endre rammevilkårene, heter det i analysen.

Tiltak

I tillegg til straks-tiltakene på skattesiden, mener ECON at statens egne andeler på nye felt bør reduseres. Videre bør alle reguleringer som enten er bestemt av myndighetene eller avtalt mellom partene revurderes.

ECON mener det er nødvendig at all virksomhet i Nordsjøen revurderes med tanke på å få til en grunnleggende effektiviseringsprosess.

I analysen blir det også vist til de store mulighetene for lønnsom virksomhet som ennå ligger i Nordsjøen. Bare drøye 10 prosent av de ressursene som man har oppdaget eller vet befinner seg under havet, er produsert i løpet av de første 25 årene.

Problemet er at det på verdensbasis åpner seg så mange andre muligheter for å produsere råolje billigere enn i Nordsjøen.

Det er for å møte denne utviklingen, oljeindustrien nå ber om myndighetenes hjelp.

(NTB)