PROTESTERER: En ung gutt protesterer sammen med andre demonstranten mot Arizonas tøffe innvandringslov i Phoenix 29. mai i år. Aktivistene mener den nye loven vil åpne dører for et rasistisk politi, mens tilhengerne av loven har understreket at ordlyden i loven forbyr politiet å stoppe noen kun basert på deres etnisitet. Foto: Mark Ralston/AFP Photo.
PROTESTERER: En ung gutt protesterer sammen med andre demonstranten mot Arizonas tøffe innvandringslov i Phoenix 29. mai i år. Aktivistene mener den nye loven vil åpne dører for et rasistisk politi, mens tilhengerne av loven har understreket at ordlyden i loven forbyr politiet å stoppe noen kun basert på deres etnisitet. Foto: Mark Ralston/AFP Photo.Vis mer

Frykter trakassering og rasisme

Endringer i siste minutt og varsel om massedemonstrasjoner når ny innvandringslov trer i kraft i USA i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En føderal dommer blokkerte i dag den mest kontroversielle delen av Arizonas nye innvandringslov, noe som ga motstanderne av loven en seier i siste minutt, skriver AP.

Innvandringsloven som trer i kraft i morgen har tidligere blitt omtalt som landets tøffeste. Bakgrunnen skal være å identifisere, tiltale og deportere ulovlige immigranter.

Siste minutt Loven sier blant annet at det er straffbart å oppholde seg ulovlig i USA, og alle som ikke kan vise gyldig legitimiasjon kan pågripes. Dessuten vil det bli straffbart å transportere eller ansette illegale innvandere.

Den omtalte loven vil fortsatt tre i kraft i morgen, men nå uten seksjonen som krever at innvandrere må bære identifikasjonspapirer til envher tid.

Det er U.S District-dommer Susan Bolton som nå har satt deler av loven på vent.

Bestemmelsen kom i siste liten. Politiet i Arizona var allerede i gang med de siste forberedelsene for å kunne håndheve loven etter midnatt. 

Åpen invitasjon til rasisme Kritikere har kalt lovbestemmelsen for en åpen invitasjon til trakassering og diskriminering mot innvandrere fra Sør-Amerika og Latin-Amerika, uavhengig om de har statsborgerskap eller ikke skriver NY Times.

MUREN: Bildet viser utsikten ved muren som deler USA fra Mexico i byen Nogales som ligger i staten Arizona. Foto: Mark Ralston/AFP Photo.
MUREN: Bildet viser utsikten ved muren som deler USA fra Mexico i byen Nogales som ligger i staten Arizona. Foto: Mark Ralston/AFP Photo. Vis mer

Etter at guvernøren i Arizona, Jan Brewer, signerte lovbestemmelsen 23. april, førte det til umiddelbare demonstrasjoner.

 Store demonstrasjoner har også vært ventet i Arizona i morgen. En gruppe har varslet at de vil blokkere tilgangen til føderale kontorer og utfordre politiet til å spørre om deres status som asylsøkere. 

— Torsdag vil bli en dag for sivil ulydighet. Vi slåss mot rasistiske, diskriminerende og hyklerske lovforslag, sier demonstrasjonsleder Pablo Alvarado ifølge NTB.

Alvarado varsler at busslaster med demonstranter er på vei til Phoenix i Arizona fra Los Angeles og andre amerikanske byer for å protestere mot loven.   

Protestene er likevel ikke ventet å bli så voldsomme som først antatt, som følge av kjennelsen i dag.

Kritisk Obama President Barack Obama har tidligere uttalt at han mener loven er feilslått. Han frykter lignende tiltak også i andre delstater hvis ikke de føderale myndighetene i Washington reformerer lovene som regulerer innvandringen i hele USA.

DEPORTERES: Jose Luis forsøkte å komme seg ulovlig inn i USA. I går morges lokal tid ble han deportert til Mexico. Foto: Jae C. Hong/Ap Photo
DEPORTERES: Jose Luis forsøkte å komme seg ulovlig inn i USA. I går morges lokal tid ble han deportert til Mexico. Foto: Jae C. Hong/Ap Photo Vis mer

Demonstranter har markert sin avsky mot loven i Mexico City i dag.