Frykter tre borgerkriger

Kong Abdullah av Jordan tror det blir et blodig nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kong Abdullah skal denne uka møte USAs president George W. Bush og den irakiske statsministeren Nouri Maliki for å snakke om den eksalerende voldelige situasjonen i Irak. I en tale på amerikanske tv advarer han det internasjonale samfunnet om et blodig scenario i Irak, Libanon og de palestinske områdene, melder BBC.

- Vi kan gå inn i 2007 med tre borgerkriger. Det er på tide at vi i det internasjonale samfunnet tar et skikkelig krafttak for å forsikre oss om at Midt-Østen ikke rammes av en enorm katastrofe som jeg frykter vi vil se i 2007, sier Kong Abdullah.

Må løse Israel-Palestina

Han ser Israel-Palestina konflikten som kjernen i problemet.

- Palestina er kjernen. Det som skjer i Irak er knyttet til Palestina. Det som skjer i Libanon og i forhold til Syria er knyttet til Palestina. Så hvis du skal forstå problemet og løse det må vi bringe alle partene i konflikten sammen.

For tiden er en våpenhvile i stand i Gaza mellom de palestinske militante gruppene og den israelske hæren. Avtalen kom i stand i går og de militante gruppene har lovet å slutte med rakettangrep mot Israel, og israelerne har lovet stans i angrepene fra deres side. Men allerede har tre raketter blitt skutt mot Israel, som truer med å gjenoppta militære aksjoner hvis ikke rakettene stanser.

Vil ha med Iran og Syria

I Libanon øker spenningene mellom grupper for og mot Syria etter drapet på industriminister Pierre Gemayel tirsdag i forrige uke. Mange libanesere anklager syriske myndigheter for å stå bak drapet, selv om de nekter enhver innblanding.

STORE SPENNINGER: Drapet på innenriksministeren i Libanon har utløst store interne spenninger i landet mellom grupperinger for og mot Syria. Foto: Scanpix
STORE SPENNINGER: Drapet på innenriksministeren i Libanon har utløst store interne spenninger i landet mellom grupperinger for og mot Syria. Foto: Scanpix Vis mer

I morgen kommer George W. Bush til Amman for å ha samtaler med kong Abdullah og Iraks statsminister Nouri Maliki. Jordans konge mener det er helt nødvendig å trekke inn Iran og Syria for å nærme seg en løsning på de komplekse problemene i regionen.

- Hvis vi ikke får i gang en regional fredsprosess snart, har vi snart ingenting å snakke om, advarer kong Abdullah.

Iraks president Jalal Talabani drar til Iran i dag for å ha samtaler med iranske myndigheter om mulig hjelp til å stanse den seteriske volden i Irak.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad tilbyr seg nå å hjelpe amerikanerne med å få en slutt på volden i Irak.

- Den iranske nasjon er klar til å hjelpe USA ut av sumpa, men bare dersom de begynner å oppføre seg retterdig, og slutter å bølle og invadere, sa Ahmadinejad i går.

Frykter tre borgerkriger
FRYKTER KRIGER: Kong Abdullah av Jordan frykter at det kan bryte ut hele tre borgerkriger i Midt-Østen hvis ikke det internasjonale samfunnet tar tak i konfliktene nå.
MÅ MED: Irans president Mahmoud Ahmadinejad må trekkes inn når man skal løse konfliktene i Midt-Østen, mener Jordans kong Abdullah.