Frykter Trump-effekt

I januar står slaget om republikansk makt i senatet. Nå fryktes det at en Trump i fri dressur kan ødelegge muligheten for republikansk seier i den avgjørende delstaten Georgia.

FRYKTER KONSEKVENSER: Republikanere skal frykte at Trumps dekreditering av valgsystemet i Georgia kan få store konsekvenser for senatsvalget. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB
FRYKTER KONSEKVENSER: Republikanere skal frykte at Trumps dekreditering av valgsystemet i Georgia kan få store konsekvenser for senatsvalget. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Fredag gikk Trump på nok et valgnederlag, da en føderal domstol avviste president-teamets forslag om å utfordre valgresultatet i Pennsylvania.

Nederlaget er bare ett i en lang rekke den siste tida, og nylig gikk selv presidenten så langt at han lovte at han vil forlate Det hvite hus.

Likevel har ikke Trump droppet påstandene om at det har vært omfattende valgjuks i flere delstater. Blant disse er Georgia, hvor republikanerne sitter ved makten.

Nå frykter republikanere i delstaten at Trumps påstander kan påvirke deres evne til å vinne flertallet i senatet på nyåret, skriver The Guardian.

«En fiende av folket»

Georgia har tradisjonelt sett vært en republikansk delstat. Ikke siden 1992 har en demokrat vunnet presidentvalget i delstaten, men det var altså inntil Donald Trump stilte til gjenvalg.

Siden valgnatta 3. november har Georgia vært en delstatene Trump har hevdet at det har vært omfattende valgjuks i.

FORNØYD: Donald Trump holdt en kort tale tirsdag kveld for å uttrykke sin begeistring. Video: AP Vis mer

Selv på den nasjonale høytidsdagen, Thanksgiving day, torsdag, benyttet Trump anledningen til å fyre løs omkring valgjuks i Georgia.

Til journalister uttalte Trump at han var bekymret for valgjukset i Georgia og gjentok påstandene om at det systemet er rigget, skriver The Guardian.

Han gikk også hardt ut mot Georgias Republikanske statssekretær, Brad Raffensperger, som har forsvart delstatens valgprosess, og kalte ham «en fiende av folket».

MØTTE PRESSEN: Presidenten møtte pressen på Thanksgiving. Der gjentok han blant annet påstandene om valgjuks i Georgia. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB
MØTTE PRESSEN: Presidenten møtte pressen på Thanksgiving. Der gjentok han blant annet påstandene om valgjuks i Georgia. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB Vis mer

Frykter Trump-effekt

To nye valgrunder i to senatsvalg i Georgia 5. januar, vil avgjøre om republikanerne klarer å bevare flertallet.

Nå frykter lokale republikanere at Trumps undergraving av det lokale valgsystemet kan gjøre det vanskeligere å vinne valget, melder The Guardian.

Republikanske politikere i delstaten frykter at både det å motivere frivillige til valgkampanjer, å få republikanerne til urnene og ikke minst bidra med økonomiske midler til republikanske kampanjer, kan bli vanskeligere som følge av påstandene om et rigget valgsystem.

Også det politiske magasinet Politico har advart om at Trumps demonisering av hele delstatens valgprosess ødelegger for det republikanske partiets sjanser for å vinne flertallet i Senatet.

Oppfordrer til boikott

Ifølge The Guardian har påstandene vært grobunn for omfattende konspirasjonsteorier omkring valgsystemet, noe som også har fått flere av Trumps støttespillere i delstaten til å oppfordre til boikott av det kommende valget.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

Den anerkjente advokaten Lin Wood er blant dem som har saksøkt sin egen delstat i et forsøk i å endre valgresultatet.

Han har avfeid påstandene om at dette kan bidra til å ødelegge for republikanere. Han har samtidig bedt sine følgere om å tilbakeholde både stemmer og økonomisk støtte til alle politiske kandidater, inntil de velger å presse på for å undersøke valgresultatet på nytt, skriver det Trump-vennlige nyhetsbyrået Newsmax.

Nylig gikk Trumps sønn Eric Trump ut mot oppfordringene om å boikotte januarvalget.

- Jeg ser mye snakk fra folk som i utgangspunktet skulle vært på vår side hvor de forteller velgerne at de ikke skal gå ut og stemme. Dette er TULL. IGNORER disse folkene, skrev han på Twitter.

Neste helg har Trump varslet at han vil reise til Georgia for å drive valgkampanje for de to republikanske kandidatene i delstaten, Kelly Loeffler og David Perdue.

Gitt at Trump fortsatt har en stor følgerskare i delstaten, blir hans involvering dermed ansett som et tveegget sverd gitt hans samtidige påstander om et rigget valg, skriver The Guardian.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer