Frykter Trump-velgerne: - Feighet

Flere av Donald Trumps nærmeste vender ham ryggen. Men én viktig republikaner er taus. Dette er grunnen, ifølge ekspertene.

TAUS: Mens president Donald Trump har gått hardt ut mot det han mener er valgfusk, er republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, taus. Det skaper reaksjoner. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
TAUS: Mens president Donald Trump har gått hardt ut mot det han mener er valgfusk, er republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, taus. Det skaper reaksjoner. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seint mandag kveld ble det klart at Joe Biden fikk mer enn de 270 valgmennene som er nødvendig for å bli USAs 46. president. Det markerer enda en spiker i kista for Donald Trump.

Med resultatet i valgmannskollegiet har flere nære allierte av Trump vendt ham ryggen.

Men én viktig republikaner er taus, og det er republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

McConnell har sittet i Senatet siden 1985. Joe Biden siden 1973. Om republikanerne opprettholder sitt flertall, blir de to landets mektigste menn når Joe Biden innsettes som president 20. januar.

- Jeg vet ikke om noen i amerikansk politikk som bryr seg mindre om politisk press enn Mitch McConnell. Selv om han burde det, av hensyn til demokratiet. Så jeg vet ikke om McConnell kommer til å si rett ut at Biden vant - til tross for at han og Biden også er gamle kompiser, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE).

Han forklarer:

- Toppolitikere som McConnell er kalkulerende og rasjonelle. På den ene siden vil republikanerne i Kongressen måtte forholde seg til president Biden som utøvende statsgren. Den lovgivende prosessen involverer både president og kongressens to kamre. På den andre siden må partiet holde seg inne med den republikanske grasroten, som fortsatt støtter Trump og tror på løgnen om at Trump vant valget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer