Frykter Trump vil avsløre nasjonale hemmeligheter

Flere eksperter og tidligere tjenestemenn frykter at klassifisert informasjon kan havne på avveie når Trump forlater Det hvite hus i januar.

BEKYMRET: Trumps arrogante oppførsel bekymrer både eksperter og tidligere tjenestemenn i USA. Foto: Reuters / NTB
BEKYMRET: Trumps arrogante oppførsel bekymrer både eksperter og tidligere tjenestemenn i USA. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble det klart at president Donald Trump ikke blir sittende i fire nye år. Til tross for at han fremdeles ikke har erkjent nederlaget, vil Joe Biden overta plassen i Det hvite hus 20. januar 2021.

Flere eksperter og tjenestemenn frykter nå at Trumps arrogante oppførsel kan føre til at han avslører nasjonale hemmeligheter når Biden overtar makta.

Det melder den amerikanske storavisa The Washington Post tirsdag.

- Trump passer profilen

Som president i et av verdens mektigste land får man tilgang til store mengder klassifisert informasjon. Det er en forventning om at de nasjonale hemmelighetene ivaretas etter et presidentskifte, men tidligere presidenter signerer ingen avtaler som sikrer dette når de forlater Det hvite hus.

I januar er det dermed ingenting som stopper Trump fra å avsløre informasjonen han har tilegnet seg de siste fire åra.

Aldri før har tidligere presidenter avslørt verdifull informasjon. David Priess, tidligere CIA-offiser og forfatter av boka «Presidentens bok: En historie om de topphemmelige etterretningsopplysningene presidenter og deres ansatte mottar mens de er i tjeneste», tror imidlertid denne tradisjonen slutter med Trump.

- Enhver som er misfornøyd eller fornærmet, risikerer å utlevere klassifisert informasjon. Enten om det er en nåværende eller tidligere president. Trump passer absolutt til den profilen, sier Priess til Washington Post.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Katastrofe

Jack Goldsmith, som var sjef i justisdepartementet i George W. Bush-administrasjonen, frykter også at dette kan bli et fakutm.

- En kunnskapsrik og informert president med Trumps personlighetskarakteristikker, inkludert mangel på selvdisiplin, ville vært en katastrofe, forteller han til avisa.

Ekspertene mener imidlertid at risikoen er lav for at Trump kjenner til detaljer om etterretning, som navnet på en spion eller hvor et etterretningsyrå kan ha plantet en overvåkningsenhet. Men han har fremdeles kunnskap om USAs militære evner, cybervåpen, spionasje og satellitter - informasjon som er av stor interesse for motstandere.

Avslørt informasjon tidligere

Etter valget i 2016 har Trump ved flere anledninger avslørt hemmelig informasjon.

I 2017 fortalte han blant annet Russlands utenriksminister høyt klassifisert informasjon om mulige terrorangrep mot luftfarten, og satte dermed USAs kilde i fare. To år seinere postet han et flybilde av en iransk skytebane. Slike bilder skal i prinsippet være godt beskyttet fordi de kan avsløre presise detaljer om tekniske spioneringsmuligheter. Twitter-innlegget til Trump førte til at den aktuelle satellitten og skytebanen ble identifisert.

I USA risikerer man å bli straffeforfulgt dersom man avslører konfidensiell informasjon som skader den nasjonale sikkerheten. I januar vil Trump bli en privat borger, og kan dermed straffes for regelbrudd.

Loven har imidlertid aldri blitt brukt mot en tidligere president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer