Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-kinahavet:

Frykter Trumps ordkrig med Kina kan få katastrofale følger: - En krigserklæring

Ekspertene klør seg i hodet: Hisser Trump-administrasjonen til krig, eller sliter de med å forklare hva de vil? 

STORSTILT UTBYGGING: Dette bildet viser deler av den kinesiske utbyggingen på Subi Reef, en av de tre revene på Spratly-øygruppa. Kina har bygget opp omfattende infrastruktur, som inkluderer det mange anser som militær infrastruktur, på flere kunstige øyer i Sør-Kinahavet. Center for Strategic and International Studies (CSIS) mener hangarene på øya har plass til alle ulike typer kinesiske kampfly. Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative
STORSTILT UTBYGGING: Dette bildet viser deler av den kinesiske utbyggingen på Subi Reef, en av de tre revene på Spratly-øygruppa. Kina har bygget opp omfattende infrastruktur, som inkluderer det mange anser som militær infrastruktur, på flere kunstige øyer i Sør-Kinahavet. Center for Strategic and International Studies (CSIS) mener hangarene på øya har plass til alle ulike typer kinesiske kampfly. Foto: CSIS Asia Maritime Transparency Initiative Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spenningen i Sør-kinahavet har økt i et jevnt tempo de siste årene. Men etter at Trump kom til makta har spenningskurven tilsynelatende nådd et nytt toppunkt.

Kineserne ble klamme da Donald Trumps og USAs trolig kommende utenriksminister Rex Tillerson sa at han ville stanse Kinas utbygging av kungstige øyer i Sør-kinahavet, under senatets utspørring tidligere denne måneden.

- Vi må sende Kina et klart signal. Først så må de stanse med bygging av øyene, og så må deres tilgang til de øyene ikke lenger tillates, sa Tillerson.

VIL NEKTE KINA: Rex Tillerson, mannen Donald Trump har nominert til å bli USAs nye utenriksminister, mener Kina bør nektes å komme til de kunstige øyene de har bygget i Sør-Kina-havet. Video: CNN Vis mer

Uttalelsen ble møtt med videre krigshissing fra kinesiske medier. Den kinesiske avisa Global Times, som mange oppfatter som kommunistpartiets organ, trakk blant annet inn Kinas kjernefysiske kort, og advarte: «Med mindre Washington planlegger å starte en stor-krig i Sør-Kina havet, så vil alle andre forsøk på å hindre kinesisk tilgang til øyene være dumskap, tordner avisa».

USA strammer inn

Bedre ble det ikke da Trump-administrasjonen mandag kveld varslet at USA kommer til å gå bort fra den mer moderate linja tidligere amerikanske regjeringer har lagt seg på overfor Kina.

- Hvis de øyene faktisk er i internasjonalt farvann og ikke del av Kina, ja, da kommer vi til å sikre at vi forsvarer internasjonale interesser fra å bli tatt over av ett land, sa Sean Spicer, pressetalsmann ved Det hvite hus.

Eksperter spekulerte på om Tillerson hadde sagt feil, da han varslet nye tiltak mot Kina. Men Spicers uttalelser mandag tyder på at Trump-administrasjonen har faktiske planer om å innføre en blokade, skriver Washington Post.

På direkte spørsmål om Trump var enig i uttalelsene Tillerson kom med 11. januar, svarte Spicer noe unnvikende:

- USA kommer til å sørge for at vi beskytter våre interesser der.

- Forsvarer vår suverenitet

Tirsdag kom kinesiske myndigheter med et kontant svar.

- USA er ikke en del av disputten i Sør-kinahavet, sa Hua Chunying, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, under en pressekonferanse tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Våre handlinger i Sør-kinahavet er fornuftige og rettferdige. Uavhengig av hvilke endringer som finner sted i andre land (presidentskiftet i USA), hva de sier og hva de vil gjøre, så står Kina fast på vår beslutning om å forsvare vår suverenitet og maritime rettigheter i Sør-kinahavet, sier Chunying videre.

- En krigserklæring

Verken Tillerson eller Trump har kommet med noen forklaring rundt hvordan de skal hindre kineserne tilgang til øyene, som er bygget i strid med internasjonal rett.

Analytikere og Kina-eksperter har tidligere gått ut med advarsler mot Trump-administrasjonens tøffe Kina-politikk.

- En blokade, som er det som kreves for å faktisk nekte (Kina) tilgang til øyene, er en krigserklæring, sa Kina-ekspert Mira Rapp-Hooper ved Center for a New American Security, ifølge Reuters.

Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr, ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og NUPI, advarer USA mot å tøye strikken for langt. Han omtaler Sør-kinahavet som Kinas bakgård, og sier de ikke har noen planer om å la seg styre av USA.

- Dersom USA skal gjøre alvor av planene, så må det skje ved bruk av en militær blokade. Det er ingen enkel operasjon. Kina vil måtte svare på en eventuell blokade, og da minner det i prinsippet om krig, sier Gåsemyr til Dagbladet.

Saken fortsetter under.

Frykter Trumps ordkrig med Kina kan få katastrofale følger: - En krigserklæring

- Klin umulig å si

Det er imidlertid vanskelig for eksperter å tolke hva USA egentlig ønsker å oppnå med uttalelsene, all den tid Trump-administrasjonen ikke har lagt fram noen planer. USA har heller ikke gjort det klart hvorvidt de mener at Kina har krav på disse områdene, eller ikke.

- Det er klin umulig å si. Vi vet ikke hvor viktig dette spørsmålet er for USA. Vi vet ikke om det er flåsete utsagn fra Trump-administrasjonen, eller om det er gjennomtenkte uttalelser med en plan bak. Det er en spennende men samtidig ganske absurd situasjon. Det er kanskje det Trump legger opp til, at han sender ut mange signaler uten at folk vet hva han egentlig mener.

Sør-kinahavet er i det hele tatt en eneste stor geopolitisk suppe, der flere land - med ulike allianser - kjemper om rett til havområdene.

Verken konflikten eller Kinas standpunkt er nytt. Likevel er det flere ting som har fått verdensledere og eksperter til å reagere de siste årene.

- Den store utviklingen er at Kina har begynt å investere langt mer i disse områdene. Ved å bygge ut infrastruktur, som inkluderer det mange anser som militær infrastruktur, sender Kina sterkere signaler om sine gamle krav, sier han.

Gåsemyr understreker at ingen av partene vil være tjent med en opptrapping av konflikten som er Sør-kinahavet. Det store spørsmålet er om Trump virkelig vil gjøre alvor av truslene.

- Jeg setter et stort spørsmålstegn ved om USA faktisk er forberedt på å gripe inn i et territorie, som Kina sterkt hevder er deres.

Politisk spill

OPPFORDRET TIL KRIG: Under en diskusjon om atomvåpen under valgkampen, uttalte Trump at Kina burde gå inn i Nor-Korea. Video: CNN Vis mer Vis mer

Gåsemyr tror Trumps Kina-utspill derimot kan vise seg å være del av et større politisk spill.

- Jeg er veldig usikker på hvor opptatt Trump egentlig er av denne konflikten. Jeg tror dette er et ledd i å presse Kina til å inngå bedre handelsavtaler med USA. Han kommer med aggressive utspill nå, men jeg ser for meg at USA vil søke diplomatiske løsninger for å selv vinne på det.

Gåsemyr sier det vil sitte langt inne for Kina å gjøre noe som kan oppfattes som en militær aksjon. Men han advarer likevel USA mot å tøye strikken.

- Man kan ikke lenger kimse av Kinas militære kapasitet. De kan aldri vinne en krig mot USA, men de kan absolutt svare godt på en militær inngripen. Sør-kinahavet er Kinas bakgård, og de har ingen planer om å la seg styre av USA. Dette er ikke noe å kødde med. For selv om Kina vil gjøre alt de kan for å unngå krig, kan de være villige til å sette alt i spill dersom USA presser dem langt nok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling