Frykter trusler

Politiet mener det er fare for at den voldtektsmistenkte diplomaten skal påvirke vitnene i saken mot ham. Diplomaten sa onsdag nei til videre avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette gjorde han fordi han ikke får innsyn i politiets beviser. Diplomaten som er mistenkt for å ha voldtatt en filippinsk kvinne i september 1990, jobbet ved den norske ambassaden i Manila på Filippinene på 90-tallet, og har et utstrakt kontaktnett i landet. Dette er etter det Dagbladet forstår en av årsakene til politiets bekymring.

I bevismaterialet framgår det hvem politiet har avhørt i Filippinene, og dette får altså ikke diplomaten tilgang til.

-  Det er ikke uvanlig å nekte innsyn i voldtektssaker. Grunnen er at vi er redd mistenkte vil kunne tilpasse sin forklaring til den informasjonen som allerede ligger i sakens dokumenter, sier politiadvokat Svein Holden, som leder etterforskningen. Holden peker også på muligheten for at mistenkte vil kunne påvirke vitner, men understreker at han i denne saken ikke har noen konkrete holdepunkter for at det vil skje.

Ikke avhør

Den mistenkte diplomatens advokat, Vegard Aaløkken, reagerer kraftig på politiets frykt.

-  Dette er helt uforståelig. Det er ingen grunn til å frykte at min klient vil forsøke å påvirke vitner, sier han.

Han har rådet sin klient til å nekte å avgi forklaring til politiet uten først å få se politiets bevismateriale. Det ble dermed ikke noe av det planlagte avhøret onsdag. Etter det Dagbladet forstår har dette styrket politiets mistanke mot diplomaten. Svein Holden ønsker ikke å kommentere den opplysningen:

-  Vi synes det er uheldig at mistenkte ikke ønsker å avgi forklaring. Nå er vi nødt til å legge opp en bredere etterforskning som trolig vil ta lenger tid, sier Holden.

Kartlegging

Dagbladet fortalte i forrige uke at politiet jobbet med å kartlegge alle de filippinske flyktningene, samt norske borgere, som befant seg i diplomatens embetsbolig i september 1990. Flyktningene og nordmennene kom som irakiske gisler til Bagdad etter Saddam Husseins invasjon av Kuwait 2. august det året. Kvinnen som nå har anmeldt diplomaten for tre gjentatte voldtekter, skal ha vært blant filippinerne som ble innlosjert i den norske embetsboligen.

Etter det Dagbladet forstår har politiet bedt Utenriksdepartementet om hjelp i denne kartleggingen. Samtidig har fortsatt politiet kontakt med to menn i Filippinene som har personlige hevnmotiver mot diplomaten. De to har spilt en nøkkelrolle i å bringe den angivelige voldtekten for en dag.

-  Jeg er svært bekymret for måten politiet etterforsker denne saken på, uten at jeg kan gå i detaljer om det på grunn av min taushetsplikt, sier Vegard Aaløkken.

MISTENKT: Den norske diplomaten skal ha voldtatt en filippinsk kvinne i 1990.