Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Anita Bertheussen

Frykter «tunnel­syn» fra PST

Tor Mikkel Waras samboer er blitt konfrontert i nye avhør.

SIKTET: Laila Anita Bertheussen (54) er siktet for å få det til å se ut som utenforstående tente på familiens bil natt til 10. mars. Foto: NTB Scanpix
SIKTET: Laila Anita Bertheussen (54) er siktet for å få det til å se ut som utenforstående tente på familiens bil natt til 10. mars. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laila Anita Bertheussen (54) var i begynnelsen av uka inne til nye avhør for å forklare seg ytterligere om siktelsen og mistankene mot henne. Ifølge sin forsvarer John Christian Elden er hun denne gangen blitt stilt konfronterende spørsmål av politiet.

- Avhørene har vært både frie og konfronterende, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

REGNER MED HENLEGGELSE: Bertheussens forsvarer John Christian Elden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REGNER MED HENLEGGELSE: Bertheussens forsvarer John Christian Elden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han opplyser videre at alt bevismaterialet i saken er gjennomgått, og at avhørene er avsluttet.

Det var NRK som først omtalte de nye avhørene.

Vanlig metode

Det er vanlig i en etterforskning at den siktede først får anledning til å forklare seg fritt. Da stiller avhøreren gjerne åpne spørsmål som begynner med «forklar», «beskriv» eller «fortell».

Seinere går etterforskerne over til å stille konfronterende spørsmål, av typen «Dette stemmer ikke med andre opplysninger vi har, hvordan forklarer du det?», og det er altså slike avhør Bertheussen delvis har gjennomgått nå.

NYDALEN: Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en sentral politiker. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer Vis mer

Bertheussen, som er tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, ble 14. mars pågrepet og siktet for å ha fått det til å se ut som utenforstående tente på familiens bil fire dager tidligere - politiet mener hun selv står bak ildspåsettelsen.

28. mars kunngjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Bertheussen også er mistenkt for de andre tilfellene av hærverk og trusler mot parets hjem på Røa i Oslo vest - i alt dreier det seg om åtte tilfeller. Før dette hadde hun status som fornærmet i saken.

Trusselbrev

I tillegg ble det samme dag kjent at 54-åringen også er mistenkt for å ha sendt et trusselbrev til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen Christian Tybring-Gjedde, begge fra Waras parti Frp.

Tor Mikkel Wara kunngjorde på samme tid at han gikk av som justisminister, av hensyn til familien.

Bertheussen har hele tida nektet straffskyld for bilbrannen, og har anmeldt truslene og hærverket; 54-åringen mener hun er fornærmet i saken, og at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) heller burde etterforske med det som utgangspunkt.

- Hun håper PST fortsetter etterforskningen mot henne som fornærmet, slik at ikke tunnelsyn i etterforskningsfasen medfører at den reelle gjerningsmannen ikke avdekkes, skriver advokat Elden til Dagbladet.

Han har tidligere gitt uttrykk for at han forventer at hele sakskomplekset henlegges, fordi politiet ikke har bevis mot Bertheussen, og fordi hun kan motbevise noen av tilfellene hun er mistenkt for.

Filmet huset

Hele sakskomplekset startet etter at teateret Black Box i november satte opp forestillingen «Ways of Seeing». I stykket, som setter søkelyset på hvem som kan tjene på å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn, vises Bertheussen/Waras hus, filmet på avstand. Det samme gjør boligene til blant andre Jens Stoltenberg og nevnte Tybring-Gjedde.

Bertheussen dukket opp på en forestilling, hvor hun gjorde seg bemerket ved å stå og filme stykket og tilhørerne, og gikk deretter knallhardt ut mot teateret i en kronikk i VG.

Noen dager seinere ble Bertheussen/Waras bolig tilgriset og familiens bil forsøkt påtent. I seinere hendelser ble ei søppelkasse utenfor huset forsøkt satt fyr på, og bilen brant altså natt til 10. mars.

Kunstnerne bak «Ways of Seeing», samt Black Box' teatersjef, var siktet etter anmeldelse fra Bertheussen, men siktelsene ble frafalt 17. mars, etter at det var kjent at hun selv var siktet.

Samtidig som Bertheussen ble pågrepet 14. mars, foretok PST en grundig ransaking av boligen. Siden de mener at de den gang fikk med seg det som er av interessante bevis, har de ikke ønsket henne varetektsfengslet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!