Influensa

Frykter «tvilling-pandemi» i Europa

Influensaen har returnert til Europa raskere enn forventet denne vinteren, noe som skaper bekymring for en langvarig «tvillingpandemi» med covid-19.

SAMTIDIG: - Det er svært sannsynlig at influensa- og coronavirus vil sirkulere samtidig i nærmeste framtid, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
SAMTIDIG: - Det er svært sannsynlig at influensa- og coronavirus vil sirkulere samtidig i nærmeste framtid, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronatiltak i Europa førte til svært få influensatilfeller forrige vinter. Men siden midten av desember har influensavirus sirkulert raskere enn forventet i Europa, ifølge Det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Influensaens tilbakekomst kan være starten på en uvanlig lang influensasesong, som kan strekke seg inn mot sommeren, forteller ECDCs influensa-ekspert Pasi Penttinen til Reuters.

- Om vi letter på alle tiltak, er den store bekymringen jeg har for influensa at normale sesongmønstre vil endre seg, fordi det har gått så lang tid med nesten ingen sirkulasjon i den europeiske befolkningen, sier Penttinen.

- Kan fortsette å sirkulere

FHI-lege Trine Hessevik Paulsen forklarer til Dagbladet at det er svært usikkert hvordan influensaaktivitet vil arte seg i Norge.

- Vanligvis er det en sesongeffekt for influensa, slik at influensaaktiviteten avtar når den varmere sesongen begynner, sier hun og fortsetter:

- Fordi vi har lavere immunitet mot influensa i befolkningen enn det som er normalt, er det en mulighet for at influensa kan fortsette å sirkulere utover vår og sommer.

Det er imidlertid svært usikkert om dette vil skje, påpeker Hessevik Paulsen. Det kommer blant annet an på influensaaktiviteten i tiden som kommer, virustype, vaksineeffekt, vær, reiseaktivitet, smitteverntiltak og andre kontaktreduserende tiltak.

- Det er svært sannsynlig at influensa- og coronavirus vil sirkulere samtidig i nærmeste framtid.

Dersom dette medfører mange samtidig innlagte, mener FHI-legen at det er bekymringsfullt fordi sykdommene krever de samme ressursene i helsetjenestene.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjester Dagbladet TVs studio for å svare på coronaspørsmål. Video: Dagbladet TV Vis mer

- I et litt lengre perspektiv gjenstår det å se om SARS-CoV-2 vil sirkulere som et ordinært luftveisvirus. Og om det i så fall vil vise sesongvariasjon slik som er vanlig for influensa og en del andre smittestoff, og hvor alvorlig sykdom viruset vil forårsake, sier Hessevik Paulsen.

Sykdom blant eldre

Den dominerende influensastammen som sirkulerer i Europa i år ser ut til å være A (H3)-viruset, som forårsaker mer alvorlig sykdom blant eldre.

Foreløpige labtester tyder på at vaksinene som er tilgjengelige i år muligens ikke vil være optimale mot denne stammen, skriver Reuters. Dette på grunn av at det var lite virus som sirkulerte da vaksinenes komposisjon ble bestemt i fjor.

Også i Norge er det påvist flest influensa A (H3)-virus i år, ifølge FHI.

- Denne høsten er det igjen sirkulerende influensa i Europa, også i Norge, hvor vi nå har innenlandssmitte og også noen influensa-relaterte sykehusinnleggelser, sier Hessevik Paulsen.

Influensaaktiviteten er likevel svært lav når man sammenlikner med en ordinær influensasesong, ifølge FHI-legen. Hittil har det ikke krysset utbruddsterskelen.

- Siden våren 2020 har det fram til i høst bare vært påvist et fåtall influensavirus i Norge, etter alt å dømme på grunn av nedsatt reiseaktivitet og strenge smitteverntiltak, sier hun.

- Kan slippe «tvillingpandemi»

Lege og professor i sosialmedisin ved NTNU i Trondheim, Steinar Westin, mener at vi ikke nødvendigvis trenger å frykte en «tvillingpandemi».

- Det ser ut til at vi kan slippe en «tvillingpandemi» i Norge hvis vi fortsatt holder på de viktigste smitteverntiltakene. Det er bare enda en viktig grunn til å ikke slippe taket i tiltakene, sier Westin til Dagbladet.

Han forteller at det også i år er få influensasmittede.

- I Norge er det svært lite influensa i sirkulasjon. Sist jeg sjekka - for et par dager siden - var det registrert 640 smittetilfeller og 74 sykehusinnleggelser. Færre enn fem av disse var innlagt på intensivavdelingen, forteller Westin.

I fjor var antall påviste influensatilfeller under 20, forklarer han.

- Som i forrige vintersesong er det trolig våre gode smitteverntiltak som også holder influensasmitten nede.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer