Influensa

Frykter «tvilling-pandemi» i Europa

Influensaen har returnert til Europa raskere enn forventet denne vinteren, noe som skaper bekymring for en langvarig «tvillingpandemi» med covid-19.

SAMTIDIG: - Det er svært sannsynlig at influensa- og coronavirus vil sirkulere samtidig i nærmeste framtid, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
SAMTIDIG: - Det er svært sannsynlig at influensa- og coronavirus vil sirkulere samtidig i nærmeste framtid, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Coronatiltak i Europa førte til svært få influensatilfeller forrige vinter. Men siden midten av desember har influensavirus sirkulert raskere enn forventet i Europa, ifølge Det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Influensaens tilbakekomst kan være starten på en uvanlig lang influensasesong, som kan strekke seg inn mot sommeren, forteller ECDCs influensa-ekspert Pasi Penttinen til Reuters.

- Om vi letter på alle tiltak, er den store bekymringen jeg har for influensa at normale sesongmønstre vil endre seg, fordi det har gått så lang tid med nesten ingen sirkulasjon i den europeiske befolkningen, sier Penttinen.

- Kan fortsette å sirkulere

FHI-lege Trine Hessevik Paulsen forklarer til Dagbladet at det er svært usikkert hvordan influensaaktivitet vil arte seg i Norge.

- Vanligvis er det en sesongeffekt for influensa, slik at influensaaktiviteten avtar når den varmere sesongen begynner, sier hun og fortsetter:

- Fordi vi har lavere immunitet mot influensa i befolkningen enn det som er normalt, er det en mulighet for at influensa kan fortsette å sirkulere utover vår og sommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer