Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter tyster i Irak

49 rekrutter drept i Irak. Myndighetene frykter en «innside»-jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser ut som de har blitt overfalt av en stor, velorganisert styrke med god etterretning, sier en sikkerhetskilde til Reuters.

De irakiske soldatene som fikk opplæring i en base nær Irans grense fryktes nå drept etter at militante har fått informasjon fra en tyster.

Drept på linje

De 49 døde irakiske rekruttene fra landets Nasjonalgarde ble i går funnet i veikanten nordøst for Bagdad. De var sirlig lagt opp på linje. Irakerne var nettopp ferdige med grunnopplæringen, og var antakelig enklere å ramme enn trenede amerikanske soldater.

Massakren skal ha funnet sted like etter solnedgang lørdag ikke langt fra hærens treningsbase i Kirkush. Rekruttene hadde akkurat dratt fra basen i tre busser da de ble stoppet på en kontrollpost.

De som jobbet på stedet var imidlertid ikke irakisk politi, men opprørere utkledt som det. Det forteller oberst Adnan Abdul-Rahman, talsmann for det midlertidige innenriksdepartementet, til Los Angeles Times.

Ubevæpnet

De fleste rekruttene skal ha gått av bussene, stilt seg opp på linje i fire rader og lagt seg ned før de ble skutt. De første 37 døde ble funnet lørdag kveld. Etter soloppgang dagen etterpå ble 12 til funnet døde et lite stykke unna, fortsatt sittende i bussen. De fleste hadde hendene bundet bak på ryggen.

image: Frykter tyster i Irak

Bussene var ikke merket, og det var ingen sikkerhetskjøretøy som passet på kolonnen. Og rekruttene var kledt i sivil og var ubevæpnet fordi de skulle forlate basen.

- Innsideinformasjon

En gruppe ledet Abu Musab al-Zarqawi, en jordanske militant som knyttes til al-Qaida har tatt på seg ansvaret for angrepet, ifølge en uttalelse lagt ut på nettet.

- Mujahideen drepte dem alle, stjal to kjøretøy og lønningene de nettopp hadde mottatt fra deres ledere, står det i meldingen, der soldatene blir kalt for «frafalne».

Til BBC sier sikkerhetsmyndighetene i Irak at de militante må ha fått informasjon om at soldatene skulle kjøres hjem i minibusser.

- Det har sannsynligvis eksistert en hemmelig avtale mellom soldatene eller andre grupper, sier Diyalaprovinsens fungerende leder Aqil Hamid al-Adili.

- Ellers ville ikke de bevæpnede mennene ha fått informasjon om soldatenes reise fra treningsleiren og at de var ubevæpnet, legger han til til al-Arabiya.

- Dette var en henrettelse. Vi fant de døde med ansiktet ned på veien med en enkelt kulesår i hodet, sier Nasjonalgardens kommandør Ali al-Kaaki ifølge AFP.

Iraks nye sikkerhetsstyrke er et hovedmål for militante grupper. Tidligere på dagen ble 20 soldater drept i ulike selvmordsaksjoner.

<B>FUNNET HENRETTET:</B> Nå frykter Nasjonalgarden en tyster innad i rekkene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media