Corona:

Frykter uheldig signaleffekt

Helsemyndighetene peker på flere ting når de forklarer smitteøkningen i Norge. Blant disse er befolkningens overholdelse av smittevernrådene.

ØKENDE SMITTETALL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter at lettelsene for barn og unge kan ha ført til at mange har slappet opp på smittevernrutinene. Foto: Berit Roald / NTB
ØKENDE SMITTETALL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter at lettelsene for barn og unge kan ha ført til at mange har slappet opp på smittevernrutinene. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +759
innlagt280 -1
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+748.0K
døde 2 920 000 +13.5K
Se mer

Fredag våknet befolkningen til nok en nedslående smittebeskjed.

Det siste døgnet ble det registrert 551 nye smittede i Norge, det høyeste antallet siden 13. januar.

I Oslo er det registrert 231 nye smittede, og ikke siden 19. november har tallet vært like høyt.

Både helseminister Bent Høie og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener enkelte lettelser for store deler av befolkningen kan ha gjort at folk har tatt lettere på smittevernreglene.

- Mulig signaleffekt

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad understreker at det er forventet at smitten øker når flere yngre personer har mer kontakt.

- For to uker siden skjedde en ganske stor overgang i mange kommuner - fra et strengt smitteregime til et mer normalt «gult nivå», blant annet i skoler. Samtidig åpnet man for de fleste fritidsaktiviteter, kjøpesentre og mer sosial kontakt, sier Nakstad til Dagbladet.

Han mener likevel dette kan ha sendt uheldige signaler til befolkningen.

- Dette kan ha gitt en signaleffekt om at smittevernrutiner ikke er like viktige som før, sier Nakstad.

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie frykter det samme.

ØKT SMITTE: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det blir vanskelig å holde smitten nede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Vi har hatt store lettelser de siste ukene nasjonalt og lokalt for barn og unge. Det har kanskje ført til at mange også har oppfattet at andre tiltak er lettet på, sier helseministeren til NTB.

Han understreker viktigheten av at man nå holder fast ved de andre tiltakene i hele landet, for å unngå nye innstramninger.

- Startet før vinterferien

Dagbladet har stilt Helse- og omsorgsdepartementet spørsmål om myndighetene burde vært mer tilbakeholdne hva gjelder råd om reising i vinterferien, gitt smittesituasjonen.

Til det svarer statssekretær Saliba Andreas Korkunc at smitteøkningen ikke er et direkte resultat av dette.

- Økningen i tilfeller startet før vinterferien og er derfor ikke et direkte resultat av dette. Dersom folk overholder smittevernreglene og ikke omgås flere personer for eksempel på hyttetur, vil dette ikke medføre økt smitte. I vinterferien er også skolene stengt, noe som kan redusere smitte mellom elever på skolene, sier Korkunc.

Uka før vinterferien var det testrekord i Oslo.

På spørsmål om man er sikre på at smitteøkningen skyldes økt smittetrykk og ikke økt testing, svarer statssekretæren følgende:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han sparte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

- Det er bra at mange tester seg, da finner man også flere tilfeller. Andelen positive prøver i Oslo gir derimot grunn til bekymring. Tiltakene i Oslo og nasjonalt vurderes fortløpende og vil bli justert dersom det viser seg at dagens tiltak ikke er tilstrekkelige. Det er viktig at avstand og andre smittevernråd følges i både store og små butikker.

- Lei oss

De siste dagene har det vært en økende smittetrend i en rekke kommuner. Tromsø, Bodø, flere kommuner i Agder, samt Oslo og Bærum er blant disse.

Nakstad understreker at innslaget av muterte virus har mye å si.

- Disse er vesentlig mer smittsomme og bidrar i seg selv til et økt smittenivå.

NRKs «Nyhetsmorgen» fredag sier helsedirektør Bjørn Guldvog at smitteutviklingen ikke er overraskende.

- Vi er naturligvis litt lei oss for at det skjer nå. Men nå har de nye virusvariantene fått etablert seg i større grad - cirka én tredjedel av smitten er med de nye variantene, tror vi, sier han.

Guldvog mener det blir vanskeligere å få ned smitten framover. Det kan blant annet innebære mer inngripende tiltak, sier han.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer