- Frykter ulvevalpene drepes med gift

Skal vokte over ulven i skogen. Redd krypskyttere utraderer ulven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rovdyrdebatten blusset for alvor opp igjen etter at ekteparet Bjørn og Birgit Sandberg (65) fotograferte de seks ulvevalpene i Rendalen for to dager siden.

Bildene er unike. Først og fremst fordi det aldri har blitt fanget så mange ville ulv på ett bilde i Norge før, men også fordi det er et par år siden det har blitt født ulv her til lands.

Valpene er så dyrebare at miljøvernere vil bruke sommeren til organisert vakthold rundt dyrene, skriver Nationen.

- Se sørover

Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, bekrefter overfor Dagbladet.no at ulvene kommer til å voktes over.

- Vi vet at en god del av våre ulvevenner har tenkt å være mye i området i sommer. Det er forferdelig at vi må gjøre slik i et land der ulvene er fredet, men sånn har det blitt, sier Oddekalv til Dagbladet.no

Nå har Statens Miljøvernforbund skrevet brev til landbruksminister Lars Peder Brekk. I brevet krever forbundet økte ressurser til å beskytte ulvene.

- Norges regelverk for beskyttelse av rovdyrene er på steinaldernivå. Se på for eksempel Syd-Afrika. Der er dyrene beskyttet av et innarbeidet regelverk, med bevæpnede vakter.

BESKYTTES: De seks ulvevalpene skal beskyttes for krypskyttere i sommer, skriver Nationen. Foto: Bjørn Sandberg
BESKYTTES: De seks ulvevalpene skal beskyttes for krypskyttere i sommer, skriver Nationen. Foto: Bjørn Sandberg Vis mer

Vakthold i Sverige

Oddekalv sier at miljøvernforbundet har fått inn omtrent 40 tips som går på krypskyting av ulv, både i Akershus og Hedmark.

- Hvis ulvene ikke voktes over, er sjansene store for at for at de blir utradert. Jeg frykter at det blir lagt ut foringsplasser med gift, og at dette er måten ulvemotstanderne har tenkt å kvitte seg med ulven på, sier Oddekalv.

- Forstår du sauebøndenes syn?

- Jeg skjønner sauebøndene, men jeg synes ordningene for erstatning er veldig bra. I tillegg slipper bøndene å påvise alle beitedyrstapene. Jeg synes Norge har gjort nok for sauebøndene, sier Oddekalv.

Sjef for miljøavdelingen i Sveriges tetteste ulveområde, Stig-Åge Svenson, i Dalarna län, sier til Nationen at vakthold er helt nødvendig hos våre naboer i Øst. 

- Fra yngleperioden og ut over sommeren må miljøavdelingen i Dalarna styrke oppsynet i ulverevirene for å hindre faunakriminalitet, sier han til avisa.

- Frykter ulvevalpene drepes med gift
BEKYMRET: Uten vakthold er sjansen stor for at Rendalen-ulvene blir tatt av dage, mener Oddekalv.