Atomeksperter i USA og Midtøsten frykter for hva som kan skje med 50 tonn med uran som det syriske regimet angivelig er i besittelse av. Foto: REUTERS/Muzaffar Salman
Atomeksperter i USA og Midtøsten frykter for hva som kan skje med 50 tonn med uran som det syriske regimet angivelig er i besittelse av. Foto: REUTERS/Muzaffar SalmanVis mer

Frykter uran på avveie i Syria

Atomeksperter slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomeksperter i USA og Midtøsten frykter for hva som kan skje med 50 tonn med uran som det syriske regimet angivelig er i besittelse av.

Siden begynnelsen av borgerkrigen i Syria i mars i fjor har det vært mye snakk om regimets arsenal av kjemiske våpen og muligheten for at de kan bli brukt mot opprørerne eller komme på avveie.

Men, Damaskus-regimet skal også være i besittelse av opptil 50 tonn ikke-anriket uran, ifølge atomeksperter Financial Times har snakket med.

Både ekspertene og vestlige tjenestemenn viser til Assad-regimets angivelige forsøk på å bygge en atomreaktor ved al-Kibar øst i landet. Syria skal ha fått hjelp av Nord-Korea og var nær ved å sluttføre arbeidet med reaktoren da den ble bombet av israelske jagerfly i 2007.

- Reell bekymring Syria har hele tiden nektet for at atomprogrammet eksisterer, men etterretningsoffiserer og eksperter på området har lenge ment at reaktoren ble bygget etter modell fra den Nord-Korea har oppført ved Yongbyon. Ved å sammenligne de to reaktorene, konkluderer ekspertene med at al-Kibar-reaktoren hadde behov for rundt 50 tonn med naturlig uran for å kunne settes i drift.

David Albright, leder av den amerikanske tankesmien Institute for Science and International Security, mener at bekymringen for Syrias uranlager er berettiget.

- Det er reell bekymring for hva som skjedde med uranet som Syria planla å bruke i reaktoren ved al-Kibar før den ble bombet i 2007. Ettersom Syria er kastet ut i en borgerkrig, er det klart at mange land er urolig for hvor uranet befinner seg, sier Albright, som også er ekspert på det iranske atomprogrammet.

Fant spor av uran En inspeksjonsgruppe fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) besøkte al-Kibar i 2008, men fant bare spor av uran.

- Men Syria besitter helt sikkert uran av god kvalitet, noe Iran i årevis har forsøkt å skaffe seg på det internasjonale markedet, sier vestlige tjenestemenn til Financial Times.

Iran er regnet som det syriske regimets næreste allierte.

Mark Fitzpatrick ved tankesmien International Institute for Strategic Studies sier at det alltid har vært et mysterium hvor drivstoffet til al-Kibar-reaktoren kom fra.

- Det er grunn til å tro at det er uran i Syria, og at dette kan være av nytte for Iran, sier han.

(NTB)