Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter uro under soldatdrap-rettssak

Afghanistan-veteran ble angrepet og hakket til døde med slaktekniv og øks på fortauet.

DREPT: England ble rystet av et brutalt drap på åpen gate i London. Lee Rigby var soldat ved Royal Regiment of Fusiliers. Foto: NTB Scanpix
DREPT: England ble rystet av et brutalt drap på åpen gate i London. Lee Rigby var soldat ved Royal Regiment of Fusiliers. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot to menn som er tiltalt for det bestialske drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby på åpen gate i London i mai, starter mandag. Det er ikke ventet at de to tiltalte vil møte i retten før tirsdag.

Afghanistan-veteranen Lee Rigby ble angrepet og hakket til døde med slaktekniv og øks på et fortau i bydelen Woolwich i mai. Drapet skjedde midt på ettermiddagen, rett foran øynene på flere forbipasserende personer.

Dramatiske TV-bilder viste de to med blodige hoggvåpen i hendene mens den ene ropte at han hadde drept Rigby «fordi britiske soldater dreper muslimer».

Militante holdninger De to tiltalte, Michael Adebolajo og Michael Adebowale, har gitt uttrykk for klare militante islamistiske holdinger etter å ha konvertert til islam.

Rettssaken er berammet til tre uker ved Old Bailey court og strenge sikkerhetstiltak er satt i verk. Det fryktes uro og opptøyer, og det er allerede varslet demonstrasjoner på utsiden av rettsbygningen.

I kjølvannet av drapet var det demonstrasjoner og sammenstøt mellom høyreradikale og antifascistiske aktivister. Fredelige muslimer i England opplevde også både verbale og fysiske angrep.

Frykter demonisering Storbritannias statsminister David Cameron karakteriserte i sommer drapene som et svik mot islam og et angrep på den britiske levemåten.

Cameron oppnevnte da et eget regjeringsutvalg som skal ta for seg trusselen fra ekstreme islamistiske grupper. Men Cameron understreket at britene også må sørge for at høyreekstremister ikke utnytter Woolwich-drapet til å demonisere islam.

- Det virker som om at for enkelte unge mennesker går det et slags transportbånd til radikalisering. Det ser ut som om disse menneskenes sinn er forgiftet av syke og perverse ideer, sa Cameron i Underhuset.

(NTB)