Frykter USA blir stående uten ambassadør til Norge i fire år

- En fornærmelse mot Norge.

FIRE ÅR? Tidligere ambassadør Benson Whitney frykter USA kan ende opp uten ambassadør i Norge i fire år. FOTO: OLAV OLSEN
FIRE ÅR? Tidligere ambassadør Benson Whitney frykter USA kan ende opp uten ambassadør i Norge i fire år. FOTO: OLAV OLSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har ikke hatt ambassadør i Norge på 797 dager.

Barry White hadde sin siste dag som ambassadør i Norge 27. september 2013, og siden har sjefsstolen stått tom i hele to år og to måneder.

Det er altfor dårlig av USA og det sender helt feil signaler, skriver tidligere ambassadør Ben Whitney i en kommentar i Star Tribune.

- Fraværet av en ambassadør til Norge sender en uheldig melding om at vi ikke bryr oss så mye.

- Handler om mer enn krumkake og rosemaling Mannen som var ambassadør i Norge fra 2005 til 2009, mener det er en fornærmelse overfor Norge at posisjonen har stått ubemmanet så lenge.

- Dette er en fornærmelse mot Norge, og det er destruktivt med tanke på USAs interesser. Det har stor betydning, fordi jeg vet fra min tid som ambassadør at forholdet vårt i det 21. århundret handler om mye mer enn bare krumkake og rosemaling, skriver Ben Whitney.

Whitney nevner en rekke grunner til at USA burde kjappe seg med å få på plass en ny ambassadør, deriblant arbeidet for miljøet, at Norge er en av verdens største eksportører av energi, samarbeidet om fredsarbeid og Norges aktive rolle i NATO og FN.

- Norge spiller en rolle i vårt forhold til nabolandet deres, Russland, som nylig har blitt svært selvsikkert og problematisk, minner den tidligere ambassadøren om.

- Alle våre diplomatiske og millitære koblinger svekkes uten en ambassadør - hvis jobb ikke handler om å sippe Champagne på stive diplomatiske middager.

Frykter fire år uten ambassadør I vår ble menneskerettighetsadvokaten Sam Heins innstilt som ny ambassadør til Norge.

Ifølge tidligere ambassadør Whitney er det krangling mellom administrasjonen og republikanerne i Senatet, som gjør at avstemningen om Heins kan få bli ny ambassadør til Norge, er satt på hold. 

Presidentvalget neste år gjør at USA kan bli stående uten ambassadør i Norge i hele fire år, frykter Ben Whitney.

- Det er en reel fare for at om ikke Heins blir utnevnt med en gang, så kan det fort gå halvannet år uten noen ambassadør, på grunn av presidentvalget og overgangsperioden. Fire år uten ambassadør i Norge? Er det virkelig det beste landet vårt greier å få til?, spør Whitney i sin kommentar i Tribune Star.

- På vegne av det amerikanske folk ønsker jeg å beklage overfor det norske folk og deres regjering. Jeg ønsker å forsikre dere om at selv om våre politikere svekker vårt bånd til dere akkurat nå, så setter vi virkelig pris på deres vennskap og ser på Norge som en verdifull alliert i en urolig verden, hilser Whitney.

Tsunis-fadesen I august i år ble Jim DeHart utpekt som midlertidig ambassadør, i påvente av at en ny ambassadør er på plass.

President Barack Obama nominerte i fjor George Tsunis som sin kandidat til ambassadør-stillingen i Norge, som takk for jobben han gjorde som for Obamas kampanje i 2009. Men under høringen i Senatet, ledet av John McCain, tråkket ambassadør-kandidaten til de grader i salaten.

I tillegg til at han refererte til «Norges president», sa ambassadørkandidaten at den norske regjeringa tok avstand fra Frp på grunn av deres «fiendtlige innvandrersyn».

Problemet var bare at Frp satt i regjering. Etter fadesen krevde både demokrater og republikanere at Obama trakk sin nominasjon av Tsunis, og til slutt innså hovedpersonen selv at han ikke kom til å få jobben.

- «I stepped in the salad», som dere sier i Norge. Jeg hadde en pinlig opptreden i høringen, innrømmet Tsunis overfor Aftenposten i desember i fjor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram