I HAVN I MOMBASA:  Lasteskipet Maersk Alabama ankom Mombasa i går kveld. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT
I HAVN I MOMBASA: Lasteskipet Maersk Alabama ankom Mombasa i går kveld. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Roberto SCHMIDTVis mer

Frykter USA vil angripe inne i Somalia

Helikoptre observert ved piratenes tilholdssted i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To lavtflyende helikoptre er oberservert ved kystbyen Harardhere, nordøst i Somalia i dag tidlig.

Lokale journalister sier til nyhetskanalen CNN, at de skapte panikk i byen, og at de tror amerikanske styrker vil raide piratenes base på land.

Fiskere i byen skal ha droppet fisket i dag.

- De er redde, sier en journalist til CNN.

Amerikansk kaptein gissel
Onsdag ble den amerikanske lastebåten "Maersk Alabama" kapret av somaliske pirater i Det indiske hav. Senere samme dag klarte mannskapet å slå tilbake, og få kontroll over båten igjen.

Mannskapet tok også en pirat til fange, og skulle bytte ham mot kaptein Richard Philips, som var tatt til fange, men piratene lurte mannskapet og hoppet i en 28 fots livbåt, med kapteinen.

Siden har han vært holdt fanget, og livbåten er nå tom for drivstoff, og i drift utenfor kysten av Somalia.

Avhøres av FBI
Amerikanerne nekter å gå med på noen krav om løsepenger, og piratene har gjentatte ganger forsøkt å komme livbåten, som er i drift, til unnsetning.

Fire kaprere er sammen med Phillips i livbåten. Der er han nå på femte døgnet.

Maersk Alabama og de 19 om bord kom i går kveld til havn i Kenyas havneby Mombasa, og mannskapet forklarer nå FBI-agenter hva som skjedde om bord.

De skal ifølge nyhetsbyrået AP ha forklart at kapteinen ofret seg selv for å redde dem.

- Han er en helt
- Han reddet livene våre. Han er en helt, sier Ken Quinn fra Bradenton i Florida, USA.

Mannskapet beskriver også hvordan kaprerne kom seg om bord med kroker og tau, og at de ropte og skjøt i lufta da de ble bordet i Det indiske hav.

Kaptein Phillips skal ha bedt mannskapet om å låse seg inne i en lugar, mens han selv overga seg til kaprerne.

HEDRER KAPTEINEN:  Mannskapet sier kaptein Ricard Phillips reddet livene ders. Foto: SCANPIX/REUTERS/Antony Njuguna
HEDRER KAPTEINEN: Mannskapet sier kaptein Ricard Phillips reddet livene ders. Foto: SCANPIX/REUTERS/Antony Njuguna Vis mer

Krever at piratene fengsles
Det har vært gjentatte forsøk på å forhandle med kaprerne, men de har ikke kommet til enighet.

En talsmann for Pentagon sier at det var forhandlinger fremdeles pågår. Samtalen med kaprerne skal ha startet torsdag ved at kapteinen på den amerikanske destroyeren USS Bainbridge forhandlet med støtte fra FBI.

Avisa New York Times meldte i går at samtalene gikk i stå i går kveld, etter at talsmenn for somalierne ikke godtok USAs krav om at kaprerne måtte arresteres. Denne meldingen er ikke offisielt bekreftet.

Piratene snakker
Nyhetsbyrået AP har snakket med Ahmed Mohamed, som selv opplyser at han er pirat og med i samme gjeng som holder Phillips.

Han forteller at piratene har rapportert at helikoptre til stadighet flyr over dem på dagtid, og at de krigsskip lyser opp livbåten deres om natta.

Kaprerne bekrefter at de ikke har klart å finne ut nøyaktig hvor livbåten befinner seg, men at de nå ser krigsskip i horisonten, og at de tror det kan være en indikasjon på at de nærmer seg land.

Den amerikanske marinen antar at piratene vil forsøke å få kaptein Phillips til land, hvor de kan skjule ham og være i bedre posisjon til å kreve en større pengesum for å frigi ham.

Piratene avfyrte skudd i går
I går morges skal kaprere ha avfyrt skudd mot et amerikansk marinefartøy som nærmet seg livbåten, opplyser at anonym militær kilde til New York Times.

GISSEL PÅ FEMTE DØGNET:  Kaptein Richard Phillips holdes som fange i en 28 fots livbåt sammen med fire somaliske pirater. Foto: SCANPIX/AP Photo
GISSEL PÅ FEMTE DØGNET: Kaptein Richard Phillips holdes som fange i en 28 fots livbåt sammen med fire somaliske pirater. Foto: SCANPIX/AP Photo Vis mer

Kilden sier at de ikke skjøt tilbake, men at de trakk seg unna. Piratene skal være bevæpnet med pistoler og AK-47 automatrifler.

Mannskapet tok en av kaprerne til fange da de slo tilbake, og de løslot ham, og håpet de ville få kapteinen tilbake i bytte. I steden hoppet kaprerne i en livbåt og tok kaptein Phillips med seg som gissel.

Les også: - Maskinsjefen la en av piratene i bakken

FØLGER KAPRERNE:  Den amerikanske marinen, med USS Boxer, følger piratene og kaptein Richard Phillips fra avstand i Det indiske hav. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. Navy/Daniel Barker/Handout
FØLGER KAPRERNE: Den amerikanske marinen, med USS Boxer, følger piratene og kaptein Richard Phillips fra avstand i Det indiske hav. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. Navy/Daniel Barker/Handout Vis mer