Frykter utbrudd fra Islands farligste vulkan

- Svært sannsynlig etter nattens vulkanutbrudd, sier islandsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter nattas vulkanutbrudd ved Eyjafjallajøkull frykter nå forskere at dette kan utløse et større og mer alvorlig vulkanutbrudd fra Katla - kjent for å være sagaøyas farligste vulkan. Katla ligger like øst for Eyafjellsjøkull og har vist tegn til uro den siste tida.

Frykter større utbrudd- Basert på tidligere vulkanutbrudd og historiske hendelser ved Katla er det stor sannsynlighet for at det vil komme et utbrudd i nærmeste framtid etter aktiviteten ved Eyjafjallajøkull, sier geofysiker Pall Einarsson ved Universitetet på Island til Dagbladet.

Katlas vulkankrater har en diameter på 10 kilometer og har et utbrudd med rundt 40 og 80 års mellomrom. Det siste utbruddet var i 1918, bortsett fra et mindre utbrudd i 1955.

Han beskriver nattas utbrudd som lite og ikke uventet.

- Det har vært mye aktivitet i området, og vulkanen ved Eyjafjallajøkull har vært urolig siden begynnelsen av året. Først nå har magmaen nådd overflaten. Dessuten var det lite lava som faktisk kom, mener Einarsson.

UforutsigbartDet er ikke mulig å forutse hvor lenge utbruddet vil vare, sier Einarsson og får støtte fra forskerkollega Magnus Tumi Gudmundsson, som sier til den islanske avisa Morgunbladid at utbruddet kan ende i morgen eller vare i ett til to år.

Frykten for at utbruddet kan vokse gjør at myndighetene opprettholder den lokale unntakstilstanden som ble erklært i  natt.

Mellom 500-600 mennesker ble umiddelbart evakuert, og ifølge Einarsson gikk evakueringen svært bra.

- Vi har et veldig godt system for hvordan man skal reagere på slike ting og fordi dette er et aktivt område var folk drillet på hvordan de skulle reagere.

Dagbladet kjenner til at befolkningen i området hadde en øvelse for omtrent én uke siden.

- Dette er et kapittel i en lang historie i området og dette er den siste utviklinga. Vi vet ikke hva som blir resultatet og det er noe vi vil forske mer på, sier Einarsson.

Det er mange bondegårder i området og bønder har fått tilatelse til å dra tilbake for å se til dyrene sine.

Fryktet oversvømmelseDet var lenge fryktet at utbruddet ville skje under isbreen, men heldigvis skjedde det mellom Eyjafjallajøkull og Myrdalsjøkull. Hvis det hadde skjedd under en av isbreene hadde faren for oversvømmelse som følge av smeltet is vært svært stor.

- Utbruddet skjedde på den best tenkelige måten, mener Einarsson. 

Utbruddet vokste i styrke gjennom hele natten, og nådde sitt høydepunkt i 7-8 tiden i morgens. Utbruddet er historisk sett, ikke så stort, men lavaspruten sto likevel 200-300 meter opp i lufta, melder statskanalen RUV.

På videobildene du kan se øverst i denne saken, ser man tydelig at lavaen spruter opp fra krateret fra 10-12 punkter.

Flytrafikken har i store deler av dagen vært stoppet. Flere Icelandair-fly fra USA til Keflavik (hovedlufthavna), som allerede var i lufta ble omdirigert til Boston og Glasgow på grunn av aske og usikre forhold i den faste innflygningsruten til Reykjavik. Flyplassene i Reykjavik, Keflavik og Akureyri ble stengt, men ifølge Politiken.dk er flytrafikken ved Keflavik nå i gang.

VULKANUTBRUDD: - Utbruddet skjedde på den best tenkelige måten, mener forsker. Foto:  AP Photo/Ragnar Axelsson/Scanpix
VULKANUTBRUDD: - Utbruddet skjedde på den best tenkelige måten, mener forsker. Foto: AP Photo/Ragnar Axelsson/Scanpix Vis mer