Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus i fengsel

Frykter utbrudd

For flere norske fengsler er det nå viktigere å holde ting utenfor fengselet enn på innsida.

STENGT: Samtlige aktivitetstilbud er nå stengt ned i Oslo fengsel og flere sitter i karantene. De frykter et utbrudd på innsida av murene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STENGT: Samtlige aktivitetstilbud er nå stengt ned i Oslo fengsel og flere sitter i karantene. De frykter et utbrudd på innsida av murene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Norske fengsler er i en særstilling under den pågående coronapandemien.

Både innsatte og ansatte landet rundt sitter nå i karantene, i likhet med mange tusen i Norge. To ansatte i kriminalomsorgen har fått påvist coranasmitte, og er sendt rett i karantene, men det er ennå ikke oppdaget coronavirus hos noen innsatte.

PÅGREP SMITTET: Flere politifolk måtte i karantene etter å ha pågrepet av corona-smittet person fredag. Video hentet fra snapmap. Vis mer

Oslo fengsel er et høysikkerhetsfengsel bestående av bare menn. Med en kapasitet på 243 innsatte er det også et av Norges største. Med omkring 170 varetektsinnsatte, er det også det fengselet med flest personer som venter på en rettslig behandling. De cellene har heller ikke egne dusjer, og fengselsleder Nils Finstad forteller at de forbereder seg på tøffe tider.

Redde for smitte

- Vi har mange ansatte i karantene og innsatte i karantene. Vi gjør alt vi kan for å hindre smittespredning. Vi er redde for at det skal komme smitte i fengselet, det er en spesiell situasjon med mange sårbare mennesker her, sier han.

Det er et lite samfunn på innsida av fengselet. Muligheten til å holde fysisk avstand er avgrenset.

BEKYMRET: Fengselsleder Nils Finstad sier de er vant til å tenke smittevern, men da først og fremst fra innsatte til ansatte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Fengselsleder Nils Finstad sier de er vant til å tenke smittevern, men da først og fremst fra innsatte til ansatte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fengselet er stengt for besøk. Ingen som ikke må inn, kommer inn. Ingen som ikke må ut, kommer ut. Vi har stengt for permisjon, frigang og framstillinger, sier Finstad.

Tidligere løslatelser

Paradokset i fengselet er nå som følger: Det viktigste er at noe ikke kommer inn, nemlig coronaviruset.

KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget er enige om en økonomisk krisepakke. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Ansatte må på jobb, og det er en bekymring, fordi vi ikke klarer å hermetisere fengselet helt. Nå planlegger vi for et scenario som ikke er utenkelig og at dette blir så stort at vi må gjøre ytterligere tiltak, sier Finstad.

VG meldte mandag at Kriminalomsorgen ønsker å løslate innsatte med kortere dommer. Formålet med å løslate innsatte før soningstida utløper er å minimere smitteutbrudd i fengslene blant innsatte og ansatte.

Følgende innsatte kan løslates tidligere enn planlagt:

- Domfelte med dommer under 90 dager kan løslates 10 dager før de ellers ville blitt løslatt.

- VIKTIG JOBB: Sykepleierforbundet leder, Lill Sverresdatter Larsen, takker jobben alle sykepleiere gjør under den krevende corona-krisen. Vis mer

- Domfelte med dommer på 90 dager eller mer kan løslates 20 dager før de ellers ville blitt løslatt.

- Domfelte med dommer på 6 måneder eller mer kan løslates 30 dager før de ellers ville blitt løslatt.

Vil kompensere

Finstad sier de nå planlegger for dette og kartlegger innsatte. Oslo fengsel er spesielt, fordi de har så mange som sitter midlertidig varetektsfengslet. Det betyr også at varetektsinnsatte som har vært ute og reist, nå sitter i karantene i fengselet. Ingen har symptomer, men Finstad mener det er sannsynlig at smitten kommer til fengselet.

FELLES: Denne dusjen deles av et 20-talls innsatte i Oslo fengsel. Restriksjonene er nå omfattende på innsida av fengselet. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
FELLES: Denne dusjen deles av et 20-talls innsatte i Oslo fengsel. Restriksjonene er nå omfattende på innsida av fengselet. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Varetektscellene har ikke egne dusjer, og et 20-talls innsatte deler på dusjene i fellesområdene. De dusjløse cellene betyr at Oslo fengsel per nå ikke skal ta inn innsatte som har en uavklart smittestatus. Samtidig er biblioteket og fengselsskolen stengt.

- Vi forsøker å få til kompenserende tiltak som utvidede ringetider, løsning med nettbrett for videokonferanse. Samtidig prøver vi å få utvidet TV-tilbudet for å kompensere for mangelen på aktivitet, sier han.

Opptøyer i Italia

I Italia førte coronainnskrenkelsene til voldsomme opptøyer. Minst elleve innsatte skal ha blitt drept i opptøyer i flere fengsler i forrige uke.

I disse dager får ikke personer som skal inn til soning innkalling fra Kriminalomsorgen. Fengslene planlegger også for en bemanningsreduksjon med flere sykdomstilfeller, men arbeidsstokken er allerede under press.

- Da må man redusere antall innsatte for å balansere, sier han.

Den globale pandemien fører også til en helt ny dimensjon for både innsatte og ansatte. Ansatte er vant til å tenke smittevern hver dag de er på jobb.

- Vi er vant til å tenke at smitteveien er fra innsatt til ansatt. Nå an det med stør sannsynlighet gå andre veien, og det er en ny og uvant dimensjon, sier han.

Hele Norges coronakart