Frykter utdanningsminister Clemets A- og B-skoler

BERGEN (Dagbladet): Rektor Omar Mekki og undervisningsinspektør Arne Larsen i Bergen mener utdanningsminister Kristin Clemet leder en stille, men farlig revolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to skolelederne har tatt tak i Kvalitetsutvalgets innstilling som kom i sommer. Planen er at Stortinget skal behandle forslagene til våren. Rektor Omar Mekki og undervisningsinspektør Arne Larsen på Skranevatnet skole i Bergen savner en offentlig debatt om temaet.

Lite kunnskap

- Vi vet at foreldrene ikke vet noe om det som er på gang. Lærerne vet også lite. Det foregår en stille, men farlig revolusjon i forhold til fellesskolen. Vi vil gjerne berømme initiativet til å få kvalitet i skolen på dagsordenen, men vi hører samtidig at statsråden harselerer med fellesskolen.

De reagerer veldig skarpt på forslaget om å lage rangeringslister for skolene, som de regner med vil bli gjengitt i avisene.

A- og B-skoler

- Vi får en skjev vekting og et altfor smalt fokus. Fagene matematikk, norsk og engelsk skal måles, men det finnes andre fag som er like viktige for at elevene skal få et godt liv mens de går på skolen. Som eksempel risikerer vi at skoler med mange innvandrere vil score lavt på norsktestene og havne lavt på rangeringslistene. Enkelte foreldre vil velge å ta sine barn ut fra disse skolene og flytte dem over i private skoler, forklarer Omar Mekki.

I innstillingen foreslås det at pengene skal følge elevene.

- På den måten vil skoler som allerede sliter, få mindre penger til å drive videre. Vi risikerer helt åpenbart å få A- og B-skoler. Et fritt skolevalg er bra hvis det går på skolens profil, men det må ikke bli slik at pengene følger elevene. Høyre snakker stadig om et fritt skolevalg, men de må vite at skolene allerede er sprengt.

Sosial mestring

Omar Mekki og Arne Larsen mener Kristin Clemet har hengt seg for mye opp i OECD-rapporten som konkluderte med at det står dårlig til med kunnskapene i matematikk og språk i den norske skolen.

- Vi snakker om svært små marginer. Vi kom bedre ut enn Sverige og Danmark, men dårligere enn Finland. I Sverige uttalte skolepolitikerne at de kom ganske godt ut, her blir det malt et skremmebilde.

- En ny lærerplan må ikke trekkes oss ut i ei ny grøft. Nå må folk våkne opp og ta skoledebatten før det er for seint. Stortinget kan komme til å vedta en utvikling som i verste fall kan resultere i gettoskoler. Prosessen går veldig fort. Vi mener vi har en plikt til å si ifra. I England er det nylig gjort en undersøkelse som viser at elevene mener fagtestene representerer det største stressproblemet. Vi vil vel ikke ha det slik her, sier de.

NY SKOLEREFORM: Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet legger her fram Kvalitetsutvalgets innstilling kalt «Førsteklasses fra første klasse».