Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter utenlandske spioner utnytter norske konsulentselskaper

- Selskapene vet ikke nødvendigvis at de blir utnyttet, sier PST-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste la i dag fram sin oversikt over hva som er de største truslene mot Norge det kommende året.

PST sier at fremmede etterretningstjenester de siste åra har vist interesse for å utnytte norske konsulentselskaper.

- Vi må være forsiktige med å la personer som er utenfor det sikkerhetspolitiske samarbeidet med Norge komme inn i den innerste sirkel. Inn i det mest sensitive vi har. Det er et ønske om bevisstgjøring, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

Bruker konsulentselskaper På dagens pressekonferanse trakk PST fram Kina og Russland når det kommer til etterretnings- og spionaktivitet fra utlandet.
Av Kina og Russland, trekkes Russland fram som den verste.

- Vi har valgt å navngi stater som har kapasitet, og betydelig kapasitet sådan, til å utføre ulovlig etterretningsaktivitet i Norge, sier Bjørnland til Dagbladet.

PST sier både at slike land kan ha spioner i Norge, for eksempel i konsulentselskaper, men at de også kan bruke selskaper uten at selskapene vet det selv.

- Det at man kan la seg verve til virksomhet for en fremmed stat er ikke noe vi utelukker, snarere tvert imot, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

Har prøvd å påvirke politikere PST er negative til at norske konsulentselskaper holder sine kundelister hemmelige. For konsulentselskaper innhenter informasjon om norske politiske prosesser og hvordan de best kan påvirke politikken - som er verdifull informasjon.

- Dermed kan de skjule andre staters interesser, opplyser PST.

- På generell basis, pågår det straffesaker relatert til kinesisk eller russisk spionasje i Norge? spør Dagbladet PST-sjefen.

- Det er gradert informasjon og det kan jeg ikke kommentere, sier Bjørnland, men sier at fremmede makter blant annet bruker konsulentselskaper — og at selskapene ikke nødvendigvis vet at de blir utnyttet.

- Har dere eksempler på at utenlandske diplomater har prøvd å fiske etter informasjon fra norske politikere?

- Det har vi eksempler på, svarer Benedicte Bjørnland, men ønsker ikke å gå inn på hvilke land det er snakk om.

Se en oppsummering av trusselvurderinga her! Med de høyreekstreme miljøene, spionvirksomhet og islamister. 

Prøver å påvirke politikken PST-sjefen peker blant annet på at andre etterretningstjenester er interessert i norsk leveranse av gass til Europa og å påvirke politiske prosesser i Norge.

- Fremmede stater prøver å påvirke norsk politikk i sin favør, sier Bjørnland.

Hun peker da for eksempel på at Russland kan prøve å påvirke sanksjonene vi opprettholder mot dem, på grunn av at de tok Krim-halvøya og på grunn av konflikten i Ukraina.

Mens PST trekker fram at å bryte seg inn i dataanlegg er en metode fremmede makter kan skaffe seg informasjon med, er spionvirksomheten fremdeles viktigst.

- Men å få kilder på innsida er fortsatt den beste måten å få informasjon på, sier Bjørnland til Dagbladet.

Også justisministeren deltok på pressekonferansen og snakket om de utenlandske tjenestene.

- Mens terrorvirksomhet har ganske konkrete og absolutte skadevirkninger, så er det vanskeligere å definere skadevirkninger av etterretningsvirksomhet i Norge, sier justisminister Anders Anundsen på pressekonferansen.

Irans atomvåpenprogram Når det kommer til utenlandsk etterretning, trakk PST også fram Irans atomvåpenprogram. Og studenter og forskere fra Iran og lignende land, som kommer til Norge. Det er i denne forbindelse PST-sjefen sier at vi bør vurdere hvem som skal komme inn i den innerste sirkel i norske institusjoner og bedrifter.

- Både norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner må sørge for at de overholder internasjonale konvensjoner og at de hindrer brudd på eksportlovgivningen, sier Bjørnland, og peker da blant annet på at det er mange studenter fra Iran i Norge og at Iran er interessert i norsk teknologi.

Se Dagbladets terroravsløringer:
Rundt 150 med norsk tilknytning kjemper med IS og al-Qaida.
Her er islamistenes bakmann i Norge.
Derfor ble det slått terroralarm sommeren 2014.