Frykter utlevering til New Zealand

- Jarle Andhøy synes en eventuell sak skal gå i Norge, sier Andhøys advokat.

FORBEREDT PÅ SAK: Jarle Andhøy er ifølge sin advokat forberedt på at det kan bli en rettssak når han er tilbake i Norge.  
  Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
FORBEREDT PÅ SAK: Jarle Andhøy er ifølge sin advokat forberedt på at det kan bli en rettssak når han er tilbake i Norge. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld norsk tid ble «Nilaya», med blant annet Jarle Andhøy og Samuel Massie om bord, tatt i varetekt av den chilenske marinen.

Norsk UD bekrefter at de har fått beskjed fra new zealandske myndigheter, som er blitt varslet av chilenske myndigheter om at båten er tatt inn til en chilensk marinebase.

De sier også at de ikke har mottatt en anmodning om bistand fra Andhøy eller noen av de andre på båten.

- Det stemmer at vi ikke har kontaktet norsk UD, vi avventer og ser hvilken begrunnelse vi får for at de ble tatt inn før vi gjør det, sier Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl.

Han forteller at Andhøy har beskjed om at båten ble tatt i arrest på anmodning fra new zealandske myndigheter, men at han ikke har mottatt en skriftlig begrunnelse for arresten ennå.

- Vi vet ikke hva begrunnelsen er, og vi vet ikke hva de vil med dette. Hvis det skulle bli snakk om en utlevering til New Zealand, så vil Andhøy sannsynligvis motsette seg dette, han synes at en eventuell sak skal føres i Norge, sier Vordahl, som også sier at Andhøy var forberedt på at det kan bli en rettssak når han kommer til Norge.

Akkurat nå er mannskapet, etter det Vordahl forstår, fremdeles om bord i «Nilaya». De er ført inn på området til en chilensk marinebase, og er omringet av vakter.

Om bord i båten er også en statsborger fra New Zealand, som reiser uten pass.

Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt forteller at han ikke kjenner til om «Nilaya» var etterlyst av New Zealand.

- Det er opplagt at myndighetene i mange land, blant annet New Zealand og USA, har vært godt kjent med Andhøys ekspedisjon i Antarktis, men jeg er ikke kjent med at noen har etterlyst dem, sier Winther til Dagbladet.

Han forteller at polarinstituttet avventer med en eventuell anmeldelse til «Nilaya» og mannskapets ekspedisjon er over, og understreker at polarinstituttet ikke har noe med det som har skjedd i Chile å gjøre.