BRANN: Flammene sto over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over skipsverftet i Murmansk som følge av brannen om bord på atomubåten Jekaterinburg. Foto: AP/Ru-RTR Russian state channel/Scanpix
BRANN: Flammene sto over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over skipsverftet i Murmansk som følge av brannen om bord på atomubåten Jekaterinburg. Foto: AP/Ru-RTR Russian state channel/ScanpixVis mer

Frykter utslipp etter brann på russisk atomubåt

- Kan nå Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona frykter at radioaktive utslipp kan nå Norge etter at det brøt ut brann på en russisk atomubåt i Murmansk. Flammene sto over ti meter til værs, og TV-bilder viste en stor røyksky over skipsverftet i Murmansk som følge av brannen om bord på atomubåten Jekaterinburg.

Ubåten, som er av typen K-84 fra 1984, lå til kai i den nordrussiske regionen da brannen oppsto torsdag. Både helikoptre og båter ble satt inn i arbeidet med å slukke brannen, forteller folk på stedet. Beroliger Russiske myndigheter var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i området var normalt etter at nyheten om brannen ble kjent. Det russiske departementet for kriseberedskap sier i en uttalelse at det ikke er noen fare for at brannen skal nå fartøyets kjernereaktorer.

Mannskapet slapp uskadd fra brannen og er blitt evakuert, heter det videre i uttalelsen. Men folk som bor i området, er ikke beroliget, og noen har ifølge NRK krevd å bli evakuert. Bellona frykter utslipp Bellona er foreløpig usikre på hva som skjer, men frykter at brannen kan spre seg til innsiden av ubåten. - At russiske myndigheter sier det ikke er fare for radioaktiv lekkasje gir oss ikke noe særlig trygghet. Vi følger situasjonen, men foreløpig vet vi ikke helt hva som skjer, sier Nils Bøhmer i Bellona Norge til NTB.

- Dersom brannen sprer seg til innsiden av båten, er vi redde for at radioaktivt materiale kan bli spredt, sier han. Bøhmer var torsdag i kontakt med Meteorologisk institutt, som kan rapportere om ugunstig vindretning for Norge. - Dersom brannen sprer seg og radioaktivt materiale kommer ut av ubåten, vil vi kunne vente radioaktivt avfall i Norge om få timer, sier Bøhmer.
- Slått av Ubåtens to reaktorer var på forhånd slått av, og fartøyet var avvæpnet, ifølge russiske tjenestemenn. Jekaterinburg har kapasitet til å ha opptil 16 interkontinentale ballistiske missiler om bord.

Langdistanserakettene antas å være utstyrt med atomstridshoder, skriver nyhetsbyrået DPA. Også lokale myndigheter sier at det ikke er fare for noen radioaktiv lekkasje. Brudd på rutiner Brannen skjedde etter brudd på sikkerhetsrutinene, ifølge departementet for kriseberedskap. Brannen skal ha oppstått i et trestillas i havna i Murmansk og derfra spredt seg til ubåten under en reparasjon. - Flammene spredte seg til det ytre skroget, sier talsmann for marinen, Vadim Serga, til nyhetsbyrået Interfax, ifølge AFP. Den russiske marinens nordlige flåte ble i august 2000 rammet av en alvorlig ulykke, da 118 personer døde om bord på atomubåten Kursk.

Ubåten begynte å brenne og det oppsto eksplosjoner mens den var til sjøs.

(NTB)